NASA otkrila dokaz života na Marsu: Našli su organsku tvar

NASA-in Curiosity rover

NASA otkrila dokaz života na Marsu: Našli su organsku tvar

08.06.2018 - 09:08
Tehnologija

Istraživanje je pokazalo je da su organske molekule pronađene u drevnoj stijeni. Rover Curiosity je uzeo nove uzorke i zagrijao ih tako da bi se mogle analizirati puštene molekule.

NASA-in Curiosity rover pronašao je organsku tvar na Marsu. Riječ je o otkriću koje bi moglo dokazati da je na tom planetu već postojao život. 

Iako otkriće ne dokazuje je li Mars nekad bio dom vanzemaljaca, ono može biti dokaz drevnoga života na njemu, prenosi Independent. 

Dva istraživanja pokazala su kako metan postoji na Marsu, odnosno značajna količina njega. Na Zemlji većinu metana proizvode biološki izvori, što je jedna od činjenica koja pomaže pretpostavci da je i na Marsu postojao život. Na njemu je on pohranjen ispod površine planeta, a tokom sezonskih promjena izlazi i na površinu. 

Drugo istraživanje pokazalo je da su organske molekule pronađene u drevnoj stijeni. Rover Curiosity je uzeo nove uzorke i zagrijao ih tako da bi se mogle analizirati puštene molekule. Podaci koji su dobiveni time pokazali su da postoji određena tvar koja je slična tvari iz organski bogatih stijena na Zemlji. 

Izvor: 
24sata.hr