New York Times: Facebook dozvoljavao firmama da čitaju poruke korisnika

Oko 150 firmi imalo je povlašten položaj u pristupu korisničkim podacima

New York Times: Facebook dozvoljavao firmama da čitaju poruke korisnika

19.12.2018 - 15:18
Tehnologija

Kako piše New York Times, Facebookova nastojanja da odabranim korporativnim partnerima omogući pristup korisničkim podacima mimo znanja javnosti bila su značajno opsežnija no što se dosad naslućivalo, prenosi N1. 

Mark Zuckerberg, Facebook

Između ostalog, otkriveno je kako su određene firme imale pristup popisima kontakata i porukama koje su korisnici privatno razmjenjivali. Među njima su Netflix i Spotify, čiji su djelatnici mogli čitati naše poruke, dok su Amazon, Microsoft, Sony i drugi tehnološki divovi imali pristup podacima o ljudima s naših popisa kontakata, pokazali su interni dokumenti do kojih su u New York Timesu došli, kao i razgovori s bivšim zaposlenicima Facebooka i njihovih korporativnih partnera, prenosi tportal.

Microsoftova tražilica Bing imala je tako pristup imenima doslovno svih prijatelja korisnika Facebooka bez njihove dozvole. Royal Bank of Canada također je, uz Netflix i Spotify, imala pristup porukama. Sve tri firme zataškale su kako su znale u kojem opsegu im je Facebook navodno omogućio pristup korisničkim podacima.

Amazon je dobio dozvolu prikupljanja imena i kontakt informacija prijatelja korisnika Facebooka, a Yahoo je mogao pregledavati nizove objava prijatelja još tokom ovog ljeta, usprkos tome što su u Facebooku tvrdili kako su s takvom praksom prestali još prije nekoliko godina.

Apple je, prema dokumentima do kojih su došli u New York Timesu, dobio mogućnost prikrivanja svih indikatora prema kojima bi korisnici Facebooka mogli znati da njegovi uređaji traže pristup podacima, kao i pristup kontaktima i unosima u kalendar bez obzira je li korisnik odobrio dijeljenje tih podataka ili nije. I u Appleu tvrde kako nisu bili svjesni kako imaju posebna prava pristupa te kako sporni podaci nikad nisu bili povučeni s korisničkih uređaja.

Oko 150 firmi imalo je povlašten položaj u pristupu korisničkim podacima. Uglavnom su to tehnološke firme, među kojima ima i internetskih trgovina te web odredišta za zabavu, ali i proizvođača automobila te medijskih kuća.

Aplikacije tih firmi navodno su kolektivno tražile podatke milijuna korisnika Facebooka mjesečno. Neki od dogovora te vrste sežu još do 2010., a svi su bili aktivni tijekom protekle godine, neki i tijekom ove. Tek tucet njih upozorilo je na moguće probleme vezane uz zaštitu privatnosti.

Izvor: 
BNN.BA / N1