Ogromni meteor eksplodirao nad Atlantikom

Pao je u Atlantski okean

Ogromni meteor eksplodirao nad Atlantikom

25.02.2016 - 13:22
Tehnologija

Ogromni meteor pao je u Atlantski okean ove nedjelje i oslobodio istu količinu energije, kao prva atomska bomba, ali taj događaj gotovo niko nije primjetio.

Meteor je uleteo u atmosferu oko 900 kilometara od obale Brazila, eksplodirao u vazduhu i kao zapaljena lopta pao u okean. Uprkos silovitoj eksploziji, naučnici kažu da ovaj udar ipak nije bio opasan. 

„Da je meteor pao na naseljeno područje, vjerovatno bi polomio prozore i uplašio mnogo ljudi, ali mislim da ne bi pričinio nikakvu ozbiljnu štetu“, kaže Phil Plait, istraživač NASA koji je ispitivao ovaj događaj. Slični udari dogodili su se u skorijoj prošlosti, poput eksplozije iznad Čeljabinska u februaru 2013, kada je povrijeđeno 1.600 ljudi. Tokom te godine mnogi manji udari prošli su potpuno nezapaženo. 

NASA prati potencijalno opasne objekte u svemiru, ali nekad ih i propusti. Takav je bio slučaj i sa asteroidom koji je detektovan u poslednjem trenutku, kada je već bio blizu naše planete. Srećom, njegova putanja nije se ukrštala sa Zemljinom.

Izvor: 
b92.net