Pametni telefoni donose revoluciju u medicini zahvaljujući aplikacijama

Konferencija u Bostonu

Pametni telefoni donose revoluciju u medicini zahvaljujući aplikacijama

20.02.2017 - 16:53
Tehnologija

Znanstvenici okupljeni na godišnjoj konferenciji u Bostonu istaknuli su kako pametni telefoni donose revoluciju u dijagnosticiranju i liječenju kroničnih bolesti zahvaljujući aplikacijama u medicinske svrhe, prenose mediji.

Pametni telefoni već mogu brojati korake, izračunati potrošene kalorije i mjeriti srčani ritam, rečeno je na konferenciji Američke udruge za unapređenje znanosti (American Association for the Advancement of Science).

No mobiteli i tableti mogu postati učinkovite dijagnostičke sprave ako se izmijeni uporaba njihovih senzora. Tako bi mobiteli mogli mjeriti kapacitet pluća i dijagnosticirati astmu ili bronhopneumoniju-istaknuo je na skupu Shwetak Patel, profesor informatike i inženjerstva sveučilišta Washington u Seattleu.

Također je moguće poslužiti se kamerom i flashom za mjerenje, na prstu i uz odgovarajuću aplikaciju, hemoglobin u krvi i dijagnosticirati anemiju, prenose mediji.

Za te aplikacije već su zatražene autorizacije pri Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA), rečeno je.

Senzor za pokret u pametnim telefonim može se koristiti za otkrivanje osteopozore, smanjenje gustoće kostiju koja se za sada dijagnosticira skenerom. Dovoljno je držati mobitel u ruci i ukucati šifru kako bi se stvorili valovi koje detektira senzor pokreta u kameri. Smanjenje gustoće kostiju otkriva se promjenom frekvencije valova.

-Moguće je također stvoriti oruđe za dijagnostiku i screening, što prije nije bilo moguće i to donosi revoluciju u dijagnostiku, liječenje i upravljanje kroničnim bolestima- kaže Patel.

Izuzetan učinak pametni telefoni mogli bi postići u zemljama u razvoju kojima nedostaje dijagnostičkih odjela, prenosi Novilist.hr.

U razvijenim zemljama, individualizirani medicinski instrumenti mijenjaju odnos između pacijenta i liječnika pružajući bolesnicima mogućnost da često sami dobiju medicinske podatke za koje su ranije morali poći u ordinaciju.

Prijenosni telefoni već pomažu oboljelima od šećerne bolesti i raka da bolje nadziru svoju bolest, kaže Elizabeth Mynatt, profesorica interaktivne informatike na Institutu za tehnologiju u Georgiji.

Znanstvenici su već opskrbili tabletima žene iz skromnijih sredina koje su se liječile od raka dojke kako bi one u realnom vremenu dobile sve informacije za dijagnostiku, tretman i nuspojave.

Aplikacija je učinkovita i za pacijente koji nemaju novca da plate put do liječnika.

Sve je više znanstvenika i liječnika na sveučilištu Johns Hopkins koji u pametnim telefonima vide sredstvo za prikupljane velikih količina medicinskih podataka dovoljnih za provedbu kliničkih ispitivanja.

Sadašnja klinička ispitivanja stoje najmanje 12 miliona dolara. Pomoću smartphona moguće je je izvesti "mnogo učinkovitija mikroispitivanja" u realnom vremenu, kojih će podaci biti bliži stvarnosti, a cijena daleko manja.

Izvor: 
Fena