Prvi put uspjeli su 'pomirisati' atmosferu vruće Super Zemlje / VIDEO

Uspjeh Hubblera

Prvi put uspjeli su 'pomirisati' atmosferu vruće Super Zemlje / VIDEO

06.03.2016 - 10:19
Tehnologija

Egzoplanet 55 Cancrie baš i nije nalik Zemlji. Atmosfera mu 'gori' na temperaturi od 2000 Celzija, ali Hubbleom su nedavno naučnici analizirali atmosferu plinovitog diva.

Uz to što su Hubbleom gledali dosad najdalje u prošlost  po prvi puta naučnici su moćnim teleskopom analizirali atmosferu planeta van Sunčevog sistema koji je prozvan "Super Zemljom". No, egzoplanet 55 Cancrie baš i nije nalik Zemlji . S obzirom na to da je vrlo blizu svojoj zvijezdi atmosfera mu 'gori' na temperaturi od 2000 Celzija. Atmosfera mu se većinom sastoji od vodika i helija, poput plinskih divova.

Vodik i helij su uobičajeni elementi u mladih solarnim sistemima. No, obično manji planet tijekom vremena gube vodik i helij jer im je gravitacija slaba. Plinoviti divovi naprotiv zadržavaju svoje plinove zahvaljujući jakoj masi, odnosno gravitaciji.

Ponekad se na manjim planetima kombinacija vodika i helija zamijeni sekundarnom atmosferom, kao što se to dogodilo na Zemlji. Naša mješavina dušika, kisika i ugljičnog dioksida vjerojatno je nastala uslijed evolucije planeta i internih procesa na Zemlji poput vulkanskih aktivnosti.

- Nismo očekivali da 55 Cancrie zadrži toliko izvornih plinova u svojoj atmosferi. Ovaj planet jedini je iz kategorije super-Zemlje koji ima tako visoku temperaturu atmosfere - istaknuo je Ingo Waldmann, istraživač na londonskom University Collegeu.

No, naučnici nemaju objašnjenja zašto je ovaj planet uspio zadržati veliku količinu vodika i helija u svojoj atmosferi. Većina dosadašnjih istraživanja baziraju se na proučavanju većih planeta zato što je njih lakše zamijetiti teleskopima. Ovaj manji planet postao je predmet istraživanja baš zato što je bliži svojoj zvijezdi jer tako je lakše razlikovati atmosferu planeta od elemenata zvijezde kojoj gravitira.

Planet je 'uhvaćen' trećom širokokutnom kamerom legendarnog teleskope Hubble, koja je instalirana 2009. godine. Astronomi se nadaju još boljim i preciznijim opažanjima kada se konačno lansira Hubbleov nasljednik NASA-in J ames Webb teleskop te PLATO teleskop Europske svemirske agencije.

Nakon više odgađanja James Webb bi konačno trebao biti lansiran u septembru 2018. godine, a lansiranje PLATO-a se očekuje oko 2024. godine. Očekuje se da upravo ta dva teleskopa donesu revoluciju u istraživanju planeta u svemiru.

Izvor: 
24sata.hr