Punjenje mobitela preko noći nanosi ogromnu štetu vašem uređaju

Stručnjaci upozoravaju

Punjenje mobitela preko noći nanosi ogromnu štetu vašem uređaju

16.12.2016 - 19:14
Tehnologija

Odlazak na spavanje čini se kao savršena prilika za punjenje mobitela nakon nesmiljenog korištenja kako bi on bio spreman za novi dan, međutim stručnjaci su za “New York Times” istakli kako ta noćna navika ustvari nanosi ogromnu štetu vašem uređaju dugoročno.

Ako imate smartphone, velika vjerovatnoća je da njega pokreće litijsko-ionska baterija. Većina je mobitela dizajnirana tako da što prije “povlači” struju, kako bi se aparat napunio što je prije moguće, no kako struja brzinski teče s jedne strane baterije do druge, ona korodira bateriju. Iako je to neće izazvati štetu u periodu od nekoliko mjeseci, već kroz godinu dana posljedice mogu biti vidljive – trajno skraćen životni vijek baterije. Najpogubnije je koristiti punjače koji su “prejaki” za vaš mobitel, jer previše zagrijavaju bateriju.

Bolja rješenja punjenja

Jednom kad je mobitel postigao razinu od 100 posto napunjenosti, svako malo mora pokrenuti punjenje koje će ga ponovno dovesti do toga. Zbog toga je baterija u stanju visoke pripravnosti, što troši hemijske spojeve unutar nje. Čim se napuni, maknite mobitel iz struje.

Ne punite do kraja

Ili barem onda kad vam to nije nužno potrebno. Lion baterije ne trebaju biti posve napunjene niti je to poželjno s tehničke strane, jer visoka voltaža djeluje loše na bateriju. Bolje je rješenje ukopčati mobitel nakratko u struju tokom dana.

Kraća su punjenja bolja od jednog dugog

Ispada da su baterije u našim mobitelima puno sretnije ako ih povremeno punimo tokom dana, umjesto jedne duge sesije punjenja. Budući da to nije praktično, stručnjaci preporučuju da samo stavite mobitel na punjenje kad god možete.

Izvor: 
BNN.BA/Atraktiva.in