Samsung i dalje lider: Prodaja smartphonea pala prvi put u posljednjih 10 godina

Prvi pad od 2007. godine i predstavljanja iPhonea

Samsung i dalje lider: Prodaja smartphonea pala prvi put u posljednjih 10 godina

04.06.2018 - 14:36
Tehnologija

Istraživanja pokazuju da je prodaja takozvanih pametnih telefona (smartphone) prošle godine po prvi put pala od kada je 2007. predstavljen iPhone, a početni podaci za ovu godinu pokazuju da će doći do daljnjeg usporavanja, prenose agencije.

Analitičari tvrde kako je za to zaslužno nekoliko faktora, uključujući nedostatak novih funkcija koje bi zadivile potrošače, duže korištenje telefona, kao i zbog zasićenja ključnih tržišta, poput kineskog, koja su poticala rast.

"Tržište je stiglo do vrhunca, to je suština", tvrdi Bob O'Donnel, analitičar i konsultant iz firme Technalaysis Research koja se bavi analizom tržišta.

"To zasigurno nije kraj za pametne telefone, to je kraj rasta njihovog tržišta", dodao je.

Do zasićenja je došlo slično kao što se to dogodilo u slučaju tableta i personalnih kompjutera nekoliko godina ranije.

"To ne znači da nije riječ o jakom tržištu - ono je ogromno - no to znači da prodavači moraju početi drugačije razmišljati", istaknuo je O'Donnell.

Prodavači pametnih telefona ne smiju više računati na brzorastuću prodaju i umjesto toga moraju biti kompetitivniji u nadmetanju s konkurencijom, smatraju analitičari.

Samsung i dalje predvodi na tržištu, no prednost te južnokorejske kompanije pred američkim Appleom se smanjuje. Na trećem mjestu je kineski Huawei, a brzo raste i njihov državni rival Xiaomi, usprkos tome što nije prisutan na američkom tržištu.

Izvor: 
BNN.BA/Oslobođenje