Šestero naučnika godinu dana uspješno proveli "na Marsu"

"Dobrodošli nazad na Zemlju"

Šestero naučnika godinu dana uspješno proveli "na Marsu"

29.08.2016 - 14:24
Tehnologija

Pozdravljeni s "dobrodošli nazad na Zemlju", tri žene i tri muškaraca izašlo je iz malene bijele kupole na havajskom vulkanu Mauna Loa, čiji krajolik podsjeća na Mars, prenosi agencija Hina.

Kupola se nalazila na nadmorskoj visini od 2500 metara na kojoj ne rastu biljke, a šestero naučnika koji su sudjelovali u eksperimentu mogli su ju napustiti samo ako bi nosili svemirsko odijelo.

Eksperiment je dio dugoročnog cilja da se čovjek pošalje na Mars, te je dizajniran kako bi istražio bi li skupina ljudi mogla živjeti zajedno na malom prostoru duži period vremena, pod teškim uslovima.

"Ponesite nešto na čemu možete raditi", rekla je njemačka znanstvenica Christiane Heinicke nakon godinu dana na vulkanu.

"Jedan od najvećih neprijatelja je dosada", smatra Heinicke.

"Morate biti voljni i sposobni prilagoditi se drugima i raditi kompromise, a ako to ne možete, ne bi trebali tamo biti", dodala je.

Svaki naučnik je tokom eksperimenta radio na nekom istraživačkom projektu, te učio kako preživjeti s ograničenim resursima i izbjegavati sukobe s kolegama u zatvorenom prostoru kupole.

Izvor: 
Hina