Skratili svemirsku šetnju jer je Kopri procurila voda u odijelo

Radovi na ISS-u

Skratili svemirsku šetnju jer je Kopri procurila voda u odijelo

16.01.2016 - 09:50
Tehnologija

Tim Peake je prvi Britanac u službenoj šetnji u svemiru. Prije njega je Michael Foale bio u svemirskoj šetnji 1995. godine, ali pod američkom zastavom.

Svemirska šetnja britanca Tima Peaka u petak završila je ranije jer je njegovom kolegi Timu Kopri procurila voda u kacigu. No, glavni zadatak su uspjeli ispuniti. Astronauti su u svemiru proveli četiri sata i 43 minute. Nakon povratka u postaju, uzeli su uzorak vode kako bi utvrdili na kojem dijelu odijela je došlo do kvara.

Astronautima je glavni zadatak na ovoj misiji izvan postaje zamjena regulatora voltaže koji se pokvario još u novembru. Do drugog kraja postaje morali su prenijeti kutiju s elektronikom, koja je velika poput kofera, ali su na radove morali pričekati tek kad je postaja ušla u Zemljinu sjenu. To je zbog toga kako golemi solarni paneli ne bi proizvodili električnu energiju dok vade stari uređaj i ugrađuju novi. Za radove su imali tri vremenska prozora od 31 minute, ali su oštećeni komad uklonili i zamijenili u prvom pokušaju. 

Nakon najtežeg dijela posla, Kopru još čeka ugradnja novog ventila na drugom dijelu postaje, a Peake će morati položiti 30 metara kabla. Radi se o dijelu elektronike koji će ići preko modula Destiny i laboratorija Harmony za dio postaje na koji će SpaceX i druge privatne kompanije u budućnosti spajati svoje letjelice.

Izvor: 
24sata.hr