Spremite se: Dolazi najbliži Supermjesec u posljednjih 70 godina / VIDEO

14. decembra

Spremite se: Dolazi najbliži Supermjesec u posljednjih 70 godina / VIDEO

03.11.2016 - 10:41
Tehnologija

Supermjesec je naziv za pun Mjesec koji je veći i sjajniji nego inače, a sam termin je prvo bio vezan za astrologiju.

Zaljubljenici u astronomiju 14. decembra imaće priliku da uživaju u retkom Supermjesecu, jer će Zemljin satelit biti na najmanjoj udaljenosti još od 1948. godine. 

Za one koji su propustili Supermjesec u oktobru, naredni će i više nego nadoknaditi taj nebeski fenomen, a Mjesec će tada izgledati oko 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji od uobičajenog punog Mjeseca. To je i najbliže što će nam se približiti do 2034. godine. 

Šta je tačno Supermjesec? Kako NASA objašnjava, Mjesec ima eliptičnu orbitu oko Zemlje i jedna strana je oko 48.280 kilometara bliža planeti od druge. 

Kada se Sunce, Mjesec i Zemlja poravnaju u tom perigeju, Mjesec može da se učini mnogo većim i sjajnijim, a ta pojava naziva se Supermjesec. U zavisnosti od toga odakle se posmatra, cijela pojava može da se prilično razlikuje, a u našem regionu Mjesec taj dan izlazi nešto prije 17 sati. 

Osim ovih u oktobru i decembru, ove godine ćemo imati još jedan Supermesec u novembru koji će 14. novembra zaseniti Geminide. Kiša meteora biće 5 do 10 puta manje vidljiva nego što bi inače bila.

Izvor: 
b92.net