Stigle prve detaljne fotografije Plutona

NASA-ina letelica “Novi Horizoti

Stigle prve detaljne fotografije Plutona

15.07.2015 - 09:36
Tehnologija

NASA-ina letelica “Novi Horizoti” juče je uspješno privela kraju put od 4.88 milijardi kilometara koji je počeo prije devet i po godina kako bi se detaljnije ispitala površina patuljaste planete Pluton.

Letelica je juče u 13:49 časova brzinom od 49.000 kilimetara na sat proletjela kroz svemirski prostor udaljen 12.472 kilometara od Plutona, najslabije istraženog nebeskog tijela u Sunčevom sistemu, piše britanski "Telegraf". 

Tačno na vrijeme, letelica je ostvarila radio kontakt sa kontrolorima Laboratorije “Džon Hopkins” Univerziteta za primenjenu fiziku u Baltimoru. Upravo tada začuli su se uzvici oduševljenja i gromoglasni aplauz ekipe naučnika koja je 13 sati sa nestrpljenjem očekivala vijesti.

“Novi Horizonti” prikupljali su podatke u vezi sa Plutonom i njegovim satelitima više od osam sati nakon što je letjelica dosegla ciljani kosmički prostor dimenzija 100 x 150 kilometara. 

Prvi podaci stigli su na Zemlju 4 i po sata nakon slanja radio signala koji su brzinom kretanja svjetlosti prevalili put od 4.88 kilometara.

Nekad smatran ledenom, ‘mrtvom’ planetom, Pluton zapravo ima površinu na kojoj se odvijaju brojne geološke aktivnosti, a neki pokazatelji upućuju i na postojanje tektonskih pokreta kore, sličnih onima na Zemlji.

Biće potrebno 16 mjeseci da svemirska sonda pošalje na Zemlju sve podatke koje je prikupila, uključujući na hiljade fotografija, a za to vreme pokušaće da zađe dublje u Kajperov pojas, kako bi detaljnije istražila Plutonove satelite.

Zbog izuzetne brzine kretanja, svemirsku sondu od 478 kilograma može da ošteti čak i najmanji djelić asteroida, ali NASA i laboratorija Univerziteta za primenjenu fiziku “Džon Hopkins”navode da su šanse da se tako nešto dogodi jedan prema 10.000.

Izvor: 
b92.net