Svjetski okeani mogli bi 2050. imati više plastike nego - riba!

Ko će biti kriv?

Svjetski okeani mogli bi 2050. imati više plastike nego - riba!

21.01.2016 - 20:52
Tehnologija

Plastično zagađenje: Trenutno u okeanima godišnje završi 8 milijona tona plastike, odnosno jedan pun kamion svake minute. 2050. to će biti 4 kamiona po minuti.

U svjetskim oceanima bi do 2050. godine moglo biti više plastičnog smeća nego riba, navodi se u studiji zaklade Ellen MacArthur koju je objavio Svjetski gospodarski forum.

Trenutno u okeanima svake minute završi kamion pun plastike, odnosno 8 milijona tona plastike godišnje, a studija navodi kako skoro 32 posto sve plastične ambalaže završi u prirodi, što uključuje i okeane, prenosi Al Jazeera. Nastavimo li ovako, do 2030. godine u okeanima će u minuti završiti dva kamiona smeća, a 2050. čak četiri kamiona puna plastike po minuti. 

Dianna Cohen iz PPC-a, organizacije koja se bori protiv plastičnog zagađenja, rekla je kako je jedan od najvećih problema na koje se treba fokusirati jednokratna plastika. U studiji se također navodi kako se većina plastične ambalaže koristi samo jednom prije nego završi u smeću. Cohen je rekla kako su potrebni sitemi koji će preuzeti plastiku nakon korištenja što ima ogroman utjecaj na cijele ekosustave.

- Dolazite li iz zemlje koja primarno zarađuje od mora i prehranjuje se od mora,  onda riba na koju računate jede tu plastiku, ali i zapinje u toj te umire od nje - istaknula je Cohen, koja poziva vlade da poduzmu korake i prisile tvrtke da uzimaju nazad plastiku koja se koristila u ambalaži.

Izvor: 
24sata.hr