Tetris danas ima 31 godinu i pomaže oboljelim od PTSP-a

Stvorio igru zbog koje je postao ovisan

Tetris danas ima 31 godinu i pomaže oboljelim od PTSP-a

06.06.2015 - 19:30
Tehnologija

Tetris je objavljen 6. juna 1984. godine, a Aleksej Pažitnov probnu verziju jedva je završio jer nije mogao prestati igrati. Najperspektivnije istraživanja obavljeno na Oxfordu, doktori su došli do ohrabrujućih rezultata u prevenciji posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) igranjem Tetrisa.

Za mene je Tetris kao pjesma koju pjevate i pjevate u sebi, i ne možete prestati, rekao je jednom zgodom Aleksej Pažitnov, čovjek koji je ovu veoma zaraznu videoigru osmislio 1984. godine u SSSR-u. 

Njezinu je zarazu i sam iskusio, i to odmah, dok je radio na njezinu razvoju. Probnu je verziju, prema vlastitom priznanju, tako jedva priveo kraju jer jednostavno nije mogao prestati slagati te svoje kockice. To što je Tetris kao virus i nije teško objasniti.

Vjerojatno nije mogao ni sanjati da će proizvod njegova uma postati jedna od najpopularnijih igara svih vremena, prodana u više od 70 miliona kopija. Igralo ju je, prema raznim podacima do čak milijardu ljudi. Zna se, međutim, sigurno to da ni danas, više od trideset godina nakon kreiranja, nimalo nije izgubila na popularnosti.

Dobila je, doduše, mnoge varijante - ponoćni, junak, 3D, naravno, ali i kombinirano, Super Mario Tetris ili pak Farma Tetris, s tim da je ona klasična i dalje igračima omiljena. Tetris je na dugom putovanju prošao sve i svašta, kritike da je opasan, kao gadan virus, među ostalim, ali i pohvale da je ljekovit. Pažitnov je jednom izjavio da je Tetrisom ljudima dao sreću, bez obzira na tvrdnje da mladi (i) zbog njega puno sjede za monitorima. 

- Osim sporta, to im je jedina konstruktivna zabava - komentirao je značenje svoje igre. Jedno od objašnjenja njezine popularnosti dao je Tom Stafford za BBC. On smatra da je moć Tetrisa zasnovana na dubokoj psihološkoj potrebi za čišćenjem, ali i neprestanom nizanju nedovršenih zadataka.

Izvor: 
24sata.hr
Tagovi: