Ultimativni disk: Podatke će čuvati čak 14 milijardi godina / VIDEO

Napredak tehologije

Ultimativni disk: Podatke će čuvati čak 14 milijardi godina / VIDEO

23.02.2016 - 22:50
Tehnologija

5D optički disk ima kapacitet do čak 360 terabajta, a podaci koje bi na njega spremili, mogli bi biti sigurni i nakon 13,8 milijardi godina. Izdržat će i temperature od 1000 Celzija.

Godinama smo gubili podatke na oštećenim CD-ima i DVD-ima, danas pak redovito gubimo USB memorije, a cloud rješenja još znaju biti skupa ili izložena napadima na internetu. No, sigurna i trajna budućnost arhiviranja podataka čini se vrlo skorom. Skupina istraživača Sveučilišta u Southamptonu objavila je da su uspjeli usavršiti tehnologiju snimanja podataka u 5 dimenzija.

Oni tvrde da podaci snimljeni na njihovim '5D' diskovima mogu trajati milijardama godina ! Njihova metoda gravira podatke na termički stabilnim diskovima koristeći iznimno kratke laserske bljeskove. Ovo diskovi imaju kapacitet do čak 360 terabajta te mogu izdržati temperature do 1000 Celzija. Ako vam to ne zvuči dovoljno futuristički što tek reći na podatak proizvođača koji tvrde da će tako snimljeni podaci biti sigurni i bez oštećenja i do 13,8 milijardi godina na sobnoj temperaturi?!

To znači da bismo i danas imali te podatke da ih je neko snimio na takav disk u trenutku Velikog praska. Svaka datoteka sastoji se od tri sloja nano točaka. Veličine tih malenih točaka, te njihova orijentacija kao i pozicija unutar tri standardne dimenzije sačinjava pet dimenzija ovog super diska. Te točke mijenjaju polarizaciju svjetla putujući kroz disk, a podaci se očitavaju koristeći mikroskop i polarizator.

Ova tehnologija prezentirana je još 2013. godine, ali tada je uspješno snimljena tek testna datoteka veličine 300 kb. Nakon tri godine testiranja tehnologija snimanja je usavršena pa je tim istraživača uspio snimiti cjelokupni sadržaj nekih historijskih dokumenata poput Deklaracije ljudskih prava, Newtonove optike, Magna Cartu, te najstariju kopiju Biblije.

- Iznimno je uzbudljivo kada pomislite da ste napravili tehnologiju koja može snimiti sve dokumente i informacije za buduće generacije. ova tehnologija može postati posljednji dokaz naše civilizacije i sve ono što smo naučili neće biti zaboravljeno - izjavio je profesor Peter Kazansky iz Optičkog istraživačkog centra Sveučilišta Southampton.

Izvor: 
24sata.hr