WhatsApp opet meta napada: Ne otvarajte ovakve poruke

Lažni mail

WhatsApp opet meta napada: Ne otvarajte ovakve poruke

12.01.2016 - 20:23
Tehnologija

Korisnicima na mail dolazi poruka koja se maskira kao da stiže iz WhatsAppa. Često stoji obavijest da je stigla audio poruka, no želi se aktivirati trojanac.

Korisnici WhatsAppa na meti su novog napada koji ih na prevaru želi natjerati da skinu zloćudni program na svoje računare, otkrili su iz Comodo Labsa.

Ovdje nije meta sama WhatsApp aplikacija, već korisnicima na email dolazi poruka koja izgleda kao da je od WhatsAppa, no detaljnijim pregledom na stvarnu adresu vidi se da ne dolazi od ove društvene mreže. U naslovu poruke pak često stoje obavijesti o raznim glasovnim porukama, a kao znak da nešto nije kako spada kraju tih poruka stoje razni znakovi poput "xgod" ili "ydkpda". Oni se vjerojatno koriste za enkodiranje nekih podataka ili identificiranje primatelja, navode stručnjaci Comodo Labsa. 

Svaka od tih pourka sadrži i .zip datoteku u privitku, a pokuša li je primatelj otvoriti aktivirat će se varijanta 'Nivdort' trojanca koji se brzo širi kroz računar. Jednom kad se instalira na računar, hakeri ga mogu koristiti kako bi se domogli osobnih podataka ili daljinski preuzeli kontrolu nad računarom. 

- Cyberkriminalci sve više postaju kao trgovci - koriste kreativne statuse kako bi kliknuli i otvorili email poruke koje šire malware - navodi Fatih Orhan iz Comoda. 

WhatsApp koji je u vlasništvu Facebooka, koristi više od 900 milijona ljudi. 

Izvor: 
24sata.hr