Zamjena za Pluton: Sunčev sistem krije novi veliki planet?

Nove studje pokazale

Zamjena za Pluton: Sunčev sistem krije novi veliki planet?

21.01.2016 - 07:03
Tehnologija

Naučnici su objavili studiju u kojoj tvrde da su otkrili novi planet koji bi trebao postati novi deveti planet Sunčevog sistema pokažu li se njihove tvrdnje tačnima.

Michael Brown i Konstantin Batygin sa sveučilišta Caltech objavili su studiju u kojoj tvrde da su pronašli deveti planet u našem Sunčevom sistemu. Do 2006. godine Sunčev sistem službeno je imao 9 planeta, no otkad je Pluton izgubio status planeta, za što je zaslužan baš Brown, broji njih osam. Sada bi se to moglo promijeniti. 

Nazvan jednostavno Planet 9 otkriven je gotovo slučajno. Još 2003. godine otkriven je patuljasti planet Sedna koji se nalazi u Kuiperovom pojasu, koji sadrži više od tisuću svemirskih objekata, a nalazi se iza Neptunove orbite i proteže se do 50 AJ od Sunca. Idućih godina astronomi su otkrili još pet objekata u Kuiperovom pojasu koji imaju isti kut orbite u odnosu na rub Sunčevog sistea.Naučnici su zaključili da to nije puka slučajnost već je na njih morala djelovati gravitacijska sila koja dolazi od masivnog planeta.

Iako još nemaju vizualnu potvrdu, analizom velike količine podataka astronomi su zaključili da ovaj planet ima čak 10 puta veću masu od Zemlje, orbita mu je 20 puta udaljenija od Sunca od Neptunove što znači da mu treba između 10.000 i 20.000 godina da napravi jednu punu orbitu oko Sunca. 

- Već dugo se govori o postojanju još jednog planeta u našem sustavu. No, ovo je prvi put u 150 godina da možemo reći kako imamo uvjerljive dokaze da je popis planeta našeg Sunčevog sisrema nepotpun - izjavio je Brown. 

Brown i Batygin sada moraju potvrditi svoj pronalazak, a nadaju se da će im u tome pomoći teleskopi diljem Zemlje koji bi trebali pratiti orbitu Planeta 9. 

 

Izvor: 
24sata.hr