Završena izgradnja najvećeg fotonaponskog postrojenja na svijetu

Solarne farme sve popularnije u svijetu

Završena izgradnja najvećeg fotonaponskog postrojenja na svijetu

24.05.2017 - 12:18
Tehnologija

Kina je objavila da je završena izgradnja najvećeg fotonaponskog postrojenja na svijetu, te da je ono spojeno na lokalnu elektroenergetsku mrežu, javljaju mediji.

Smješteno u gradu Huainanu, iznad nekadašnje, a danas poplavljene rudarske regije., u provinciji Anhui, 40-megavatno postrojenje napravila je kompanija Sungrow Power Supply Co.

Vlade Kine ističe kako je ovo jedan od koraka Vlade, koja je kritizirana zbog emisije štetnih plinova, u nastojanju da predvodi primjenu sistema obnovljive energije.

Solarne farme postaju sve popularnije u svijetu zbog jedinstvenog dizajna, koji je efikasan i rješava probleme gradskog planiranja. One oslobađaju zemlju u gusto naseljenim područjima te umanjuju isparavanje vode. Hladniji zrak na površini također pomaže u smanjenju rizika od atrofije solarnih ćelija, što se često dešava pri izlaganju većim temperaturama, navode stručnjaci.

Ovo je samo jedno u nizu ovakvih postrojenja koja se otvaraju u Kini. U 2016. godini pokrenuto je slično 20-megavatno postrojenje na istom području. Tu je i solarni park Longyangxia Dam, solarna elektrana koja je proglašena najvećom na svijetu, a koja se prostire na više od 25 kvadratnih kilometara.

Ključni razlog prelaska na solarna postrojenja jest veliki pad u trošku izgradnje. Cijena izgradnje mogla bi do 2020. godine pasti i za trećinu, a predviđa se da će ovakva postrojenja postati konkurentna rudnicima uglja u narednoj deceniji.

Kina je, također, najavila planove za povećanje upotrebe nefosilnih izvora goriva za 20 posto.

Izvor: 
BNN.BA/Agencije