Žele prestići Samsung i Apple te postati najveća mobilna kompanija na svijetu

Kineska kompanija Huawei

Žele prestići Samsung i Apple te postati najveća mobilna kompanija na svijetu

05.06.2016 - 14:14
Tehnologija

Nakon dugogodišnje dominacije Nokije na mobilnom tržištu, posljednjih godina ovim tržištem vladaju Samsung i Apple, dok su se na trećem mjestu izmijenile brojne kompanije. Prema podacima analitičke kompanije Gartner, u posljednjem kvartalu ove godine treće mjesto na tržištu pametnih telefona zauzela je kineska kompanija Huawei – njihov udio porastao je s 5,4 posto koliko su zauzimali u prvom kvartalu 2105. na 8,3 posto u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

No, šefovi ove kompanije nisu zadovoljni s trećim mjestom te su njihovi ciljevi puno veći i ambiciozniji – 'želimo biti najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu. Bit će to duga utrka, ali mi smo strpljivi', komentirao je Richard Yu iz Huaweija na Converge tehnologiji u Hong Kongu.

Trenutno je teško zamisliti da bi neko mogao ugroziti ove komapnije, no planovi Huaweija su dugoročni i vjeruju kako bi prvo mjesto mogli doseći u roku od pet godina.

Pokriće za ovakve ambiciozne izjave Yu vidi i u posljednjim promjenama na ovom tržištu – dok je udio njegove kompanije porastao za skoro tri posto, udio Samsunga u istom je razdoblju smanjen s 24,1 na 23,2 posto, dok je Appleov udio smanjen sa 17,9 posto na 14,8 posto. Ako se blagi pad ovih kompanija nastavi, a prodaja Huaweijevih telefona nastavi rasti, ta bi razlika mogla biti sve manja i 2020. ili 2021. mogli bi prodati više telefona od Samsunga i Applea. Kako bi ostvarili ovaj cilj i predstavili još bolje i atraktivnije modele s kojima će moći konkurirati iPhoneu i Samsungovim Galaxy uređajima, uložili su više od devet milijardi dolara u istraživanje i razvoj.

Naš rast prvenstveno dolazi od premium segmenta. Ako želite biti vodeća kompanija, morate predvoditi tržište u segmentu najjačih telefona', rekao je na konferenciju Yu.

Najjači ovogodišnji Huaweijevi su P9 i P9 Plus koji dolaze s odličnim hardverom i s dvije stražnje 12MP kamere razvijene u suradnji s Leicom koje garantiraju fotografije odlične kvalitete čak i u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

Izvor: 
bnn.ba