20 godina nakon genocida - pouke iz Srebrenice se moraju konsekventno provesti u djelo

Smatra da je „učešće premijera Srbije Aleksandra Vučića na obilježavanju godišnjice u Srebrenici korak u pravom pravcu“

20 godina nakon genocida - pouke iz Srebrenice se moraju konsekventno provesti u djelo

10.07.2015 - 14:35
BiH

U povodu obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici predsjedavajući stranke Savez 90/Zeleni na saveznom nivou Cem Özdemir kazao je da se dvadeset godina nakon genocida u Srebrenici, u kojem je stradalo 8.000 ljudi, Vlada Savezne Republike Njemačke mora konsekventno založiti za to da se pouke iz Srebrenice provedu u djelo.

- Potrebna nam je vanjska politika koja je usmjerena na ljudska prava, na snažno investiranje u civilnu prevenciju kriza i koja će Ujedinjene nacije ponovno osposobiti za djelovanje - navodi on.

Genocid u Srebrenici desio se, ističe on, direktno pred našim kućnim vratima. On je pedeset godina nakon Holokausta uništio nadu da Evropa i masovni zločini ne idu jedno s drugim.

- Kao ni jedan drugi događaj pokazao je međunarodnoj zajednici njene slabe tačke u prevenciji krize. To da se genocid na najstrašniji način desio u UN-zaštićenoj zoni demonstrira nesposobnost da se, usprkos svim mehanizmima koji su napravljeni nakon 1945. godine, zaštiti civilno stanovništvo. Događaji iz Srebrenice moraju se sveobuhvatno analizirati i lekcije naučene iz toga konsekventno provesti u djelo - navodi on.

Pozdravljamo, kaže on, to što je Međunarodni krivični sud 2007. godine događaje priznao kao genocid.

- Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju uradio je mnogo, ali sudski posao još zadugo neće biti zaključen. Historija Evropske unije pokazuje da integracija stvara mir. S toga zemlje zapadnog Balkana trebaju jasnu perspektivu pristupa u EU. Privredna stabilizacija regije je također važna pretpostavka za to da pomirenje između ljudi u Bosni i Hercegovini i Srbiji ide na bolje - navodi on.

Smatra da je „učešće premijera Srbije Aleksandra Vučića na obilježavanju godišnjice u Srebrenici korak u pravom pravcu“.

- Međutim, srpska vlada bi također trebala jasno priznati definiciju tih događaja kao genocida. Savezna vlada Republike Njemačke trebalo bi da se priključi zahtjevu Evropskog parlamenta da se 11. juli proglasi danom sjećanja u cijeloj EU. Ujedinjene nacije su kao reakciju na Srebrenicu i Ruandu etablirale princip odgovornosti za pružanje zaštite. Osoblje u mirovnim misijama UN danas je bolje organizirano i opremljeno nego ranije.

Generalni sekretar UN Ban-Ki Moon je, u govoru pred Generalnom skupštinom 2. jula, priznao sukrivnju UN-a i time potaknuo suočavanju s genocidom unutar UN.

- Međutim, Ujedinjene nacije su jake onoliko koliko ih njihove zemlje članice takvima naprave. Iz tih razloga zahtijevam od Vlade Savezne Republike Njemačke da broj svog osoblja u mirovnim misijama UN znatno poveća i da se založi za to da se Vijeće sigurnosti UN reformira na način da njegov sastav odgovara geopolitičkim realnostima 21. stoljeća - navodi on.

Savezna vlada bi trebala, kazao je Özdemir, intenzivno investirati u mjere civilne prevencije kriza.

- Odgovornost za pružanje zaštite ne bi trebao biti samo princip nego, u prvoj liniji civilno, sredstvo koje će se konsekventno primjenjivati tamo gdje je to neophodno. Najvažnija pouka iz Srebrenice je prijeka potreba za vanjskom politikom koja je usmjerena na ljudska prava. Ovaj temeljni stup naše Zelene agende trebao bi postati i uzorom evropske i njemačke vanjske politike - naglasio je predsjedavajući stranke Savez 90/Zeleni na saveznom nivou Cem Özdemir.

Izvor: 
Fena
Tagovi: