Abazović - crnogorski "Šojić" koji je predao vlast u ruke velikosrbima

Analiza

Abazović - crnogorski "Šojić" koji je predao vlast u ruke velikosrbima

02.09.2020 - 07:53
Politika

Dritan Abazović je već sedam godina u Skupštini Crne Gore. Od prošle godine doktor političkih nauka, skovan na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Abazović je čovjek koji je, sigurno, od svojih sarajevskih profesora dobro naučio šta je velikosrpska politika. Po sopstvenom priznanju Abazovića, njegov "duhovni otac" je profesor Esad Zgodić pa je Abazović, sigurno je, morao pročitati Zgodićeve "Politike fantazija" i "Politike osporavanja" u kojima je, ako mu već nije bilo poznato, mogao pronaći hronologiju velkosrpskog hegemonizma i nacionalizma.

Što se tiče parlamentarnog Abazovićevog rada, on nije ostao prilično zapažen. Za to vrijeme, izuzev dvije svađe, jednu sa Nebojšom Medojevićem, te drugu sa Milom Đukanovićem, ne bi se moglo reći da je imao drugih, zapaženih nastupa.

Današnji Abazovićev koalicioni partner, Medojević, optužio je prije četiri godine Abazovića da je predstavnika "tajnog djelovanja", donosno da su ljudi koji su vlasnici portala Vijesti.me, zapravo, formirali dvije stranke - Pozitivna Crna Gora i URA kako bi, putem politike, djelovali na svoj kapital. Abazović mu je odgovorio moglo bi se reći i simpatično, podsjetivši Medojevića da je i on sam imao vrlo blizak odnos sa Žarkom Rakčevićem koji stoji iz političkog priojekta u kojem je isturen Abazović.

S druge strane, Đukanović je u sukobu sa Abazovićem bio kud i kamo praktičniji - nazvao ga je bitangom pa mu se, poslije, izvinuo. Od ova dva parlamentarna rata jedan je, očito, završen mirom - onaj sa Medojevićem, te je Abazović jučer s njim potpisao koaliciju. Poručio je Abazović da su Crnogorci "ovo čekali 30 godina" i obećao, dao svoju riječ, da će njegova stranka - koalicija, biti čvrsto u savezu sa stalim srpskim strankama. Tako se dogodilo da etnički Albanac odigra ključnu ulogu u najvećoj velikosrpskoj političkoj operaciji nakon Republike Srpeke.

Aktuelni trenutak kada pada Đukanović vrlo je ozbiljan u regionalnom smislu jer Srbija ponovo igra aktivnu agresivnu ulogu prema Bosni i Hercegovini, Kosovu i Crnoj Gori pokušavajući da se, putem srbiziranih pravoslavaca u ove tri države, domogne tuđeg teritorija. U Bosni i Hercegovini taj posao za Srbiju i velikosrpsku "stvar" odrađivao je Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik Nikola Poplašen i danas Milorad Dodik. Na Kosovu to radi sama Srbija ali albanska odlučnost u iskorjenjivanju velikosrpskog nacionalizma ne ide na ruku srpskom aktivizmu na ovom prostoru.

U Crnoj Gori velikosrpsku politiku zastupaju, godinama, Andrija Mandić, Milan Knežević, vladika Amfilohije te Nebojša Medojević. Njihova politička snaga nije moga dobaciti više od 20% parlamentarne snage ali ih je Zakon o slobodi vjeroispovjesti, zatim bahatost Đukanovićeve vlasti, te ogromna finansijsko-medijska podrška Srbije, ojačala 2020.godine pa su, tijesno, uspijeli pobijediti Đukanovića.

Četiri presudna parlamentarna glasa koja, sa jedne strane, čuvaju sigurnost Bošnjaka i Albanaca u Crnoj Gori, odnosno sa druge strane daju vjetar u leđa velikosrpskoj politici u Crnoj Gori, nalaze se u rukama koalicije "Crno na bijelo" koju predvodi Abazović.

Da je neko velikosrpskoj politici, nakon ratova devedestih, odnosno nakog agresivne politike od početka 21.stoljeća do danas, kazao da će im etnički Albanac pomoći da ponovo osvoje Crnu Goru - teško bi povjerovali. Međutim, ako se prisjete svojih albanskih saradnika, kao i mnogih bošnjačkih koji su igrali za velikosrpsku stvar, onda su ovakav scenarij mogli i zamisliti. Od Rahmana Morine do Sejde Bajramovića, dugačka je lista Albanaca koji su radili za Srbe i velikosrpski politički okvir.

Abazović je sebi, na kraju, dopusio da se svrsta na pogrešnu stranu historije. U ovakvoj odluci mu je, bez sumnje, pomogao i sam Đukanović je već desetak godina mu je bilo vrijeme da vlast u Crnoj Gori prepusti nekome drugome a ne da sebe pretvori od premijera i predsjednika u vlasnika Crne Gore. To je ujedinilo velikosrbe i mrzitelje Đukanovića u jednu koaliciju koja je sada zaprijetila za dovede u krizu cijeli jugoistočni Balkan jer Srbija, jasno je, neće stati dok ne završi svoje mitomanske planove u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

 

Izvor: 
BNN.BA