Accuweather objavio prognozu za ljeto: Vrućine i grmljavinske oluje

Analizirao sarajevski meteorolog amater

Accuweather objavio prognozu za ljeto: Vrućine i grmljavinske oluje

21.05.2019 - 15:10
BiH

Accuweather meteorološki objavio je svoju evropsku sezonsku prognozu za ljeto ove godine, koje će, prema sadašnjim prognozama biti uglavnom nestabilno sa smjenom sunčanih i kišovitih dana.

Prognozu je prostudirao i sarajevski meteorolog amater, Nedim Sladić, koji kaže kako Evropu zaista očekuje prilično vruće ljeto, s tim da je vjerovatnoća za ljetne vrućine i toplinske valove najveća na području jugozapadne i centralne Europe, dok na nešto “umjerenijem” istočnom Mediteranu mogu se očekivati jače, grmljavinske oluje, što uključuje i region Balkana.

"Skandinavija s postavlja pod znatno umjereniju toplinu u odnosu na prošlo rekordno i požarno ljeto, što bi odalo mogućnost za više vlage nad Skandinavijom ovog ljeta. U oklonostima koju vide u Accuweatheru, Britaniju čeka još jedno suho ljeto, što je na neki način vid reprize dva uzastopno suha ljeta koja su se zadnji put ovdje desila 1975. i 1976. godine. I ovaj dio istočnog Mediterana te našeg regiona će zapravo biti dosta topao, često i vruć, a za razliku od 2018. ni ovaj prostor neće biti pošteđen povremenih i kraćih toplinskih valova, te je očito da vrućinu prati višak toplinske energije za razvoj vertikalne oblačnosti koja uzrokuje jače grmljavinske oluje. Uzmemo li u obzir faktor da je tlo južnije od Mađarske do zapada Turske uglavnom dosta vlažno nakon majskih kiša, jasno je onda da se poništavaju uslovi za razvoj dugotrajnih i ekstremnih toplinskih valova nad ovim područjem, kao recimo 2012, a isparavanjem vlage iz zemljišta razvoj konvektivnih procesa je izgledan", pojašnjava Sladić.

"Za centralnu Europu sam otprilike i sam siguran, jer je i ECMWF za njih crtao sušu, tako da očekujem da se nad područjem centralne Europe nalazi široko polje visokog vazdušnog pritiska koje se proteže sa zapada u sklopu Azorske anticiklone i ovom dijelu omogućava stabilne i suhe vremenske prilike. Stoga ne čudi činjenica da se u suhim uslovima koji se prognoziraju za Austriju i Švicarsku crtaju povećani rizici od šumskih požara. Ono što me naročito iznenadilo jeste umjerenost koja se crta za Italiju i sjever Afrike na koje sam navikao da budu ”pod obavezno” obojeni u crveno proteklih godina. Nad Italijom i ja gubim svoje signale koje imam za analizu jer mi je ovo drugi upitnik na mapi. Na prvu rekao bih da se nad ovim područjem nalazi određeno manje polje nestabilnosti, vjerovatno visinska ciklonalna cirkulacija negdje južnije od Italije (oko Tirena) koja bi remetila jače razvoje toplinskih valova i pojačavalo utjecaj nestabilnosti nad jugom i jugoistokom Evrope. Kad govorim općenito o istočnom Mediteranu, interpretirajući njihov izračun, ovdje najviše tipujem na visinsku ciklonu oko egejskog dijela Grčke i Turske, uzmemo li u obzir da je ECMWF izračun crtao nešto slično u majskom izlazu, gdje su signali za vlažnije ljeto izraženiji.

Bilo kako bilo, vrijeme će pokazati svoje šta nam slijedi. Čekat ćemo početkom juna i naše Zavode te njihove analize. Rekao bih da ovo ljeto lahko može biti ono “ljeto iz dva dijela” - prvi dio nešto nestabilniji, topliji i vlažniji, a drugi dio više sušniji i vruć. Ne bih se razbacivao previše povratnim nizovima, na prvu bih gledajući sliku rekao da ima neke sličnosti sa 2009. godinom jer sam spomenuo “ljeto iz dva dijela” po kojoj i pamtim ljeto 2009. Ovakva prognoza se uzima samo orijentaciono",  pojašnjava Sladić.

Izvor: 
BNN.BA