Afera "diploma": Naređeno poništavanje diplome direktora OSA-e Osmana Mehmedagića

Iz OSA-e stigao odgovor da se radi o pritisku na direktora OSA-e

Afera "diploma": Naređeno poništavanje diplome direktora OSA-e Osmana Mehmedagića

15.08.2019 - 17:32
Politika

Inspektorat Republike Srpske donio je rješenje kojim je rektoru Univerziteta za poslovne studije Radovanu Klincovu naređeno da poništi diplomu izdatu na ime Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, i da u ''Službenom glasniku RS'' ovu diplomu proglasi ništavnom, potvrđeno je iz Inspektorata RS - javlja BHRT.
 

Kako je navedeno, Inspektorat RS donio je 5. avgusta rješenje o poništenju diplome koja je izdata 21. septembra 2007. godine. Mehmedagiću u novembru ove godine istječe mandat na čelu obavještajne agencije.

Početkom godine Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu o lažnim diplomama i tada su zatražili od svih sigurnosnih agencija da dostave diplome o završenom obrazovanju. Sve sigurnosne agencije su dostavili te podatke osim OSA-e. Osman Mehmedagić Osmica je diplomu na ovom univerzitetu stekao još 2007. godine.

Nakon ove informacije oglasili su se i iz OSA-e. U svom saopćenju za javnost OSA ističe da se njihov direktor Mehmedagić već duže vrijeme nalazi pod pritiskom politike te da je njegova diploma u potpunosti validna.

- Diploma direktora Mehmedagića je uredno stečena i izdata. To je potvrđeno u više ranijih provjera koje je kroz svoju karijeru u obavještajnom sektoru Mehmedagić prolazio – navode u saopćenju. Pokušaj da se preko Inspektorata RS na ovakav način diskreditiraju direktor Mehmedagić i OSABiH samo su nastavak tih udara i potpuno je jasno ko i s kojim ciljem stoji iza njih. Pravosudne institucije i inspekcije imaju pravo da u skladu sa zakonom vrše provjere, ali niko nema pravo da montira bilo kakve istrage kojima bi diskreditirali osobe koje se suprotstavljaju organiziranom kriminalu u BiH – kaže se u saopćenju iz OSA-e.

Izvor: 
BNN.BA/BHRT/Foto:Avaz