Afroamerički milijarder otplatio studentski dug cijeloj generaciji

Najveća donacija u povijesti

Afroamerički milijarder otplatio studentski dug cijeloj generaciji

21.05.2019 - 00:29
Svijet

Oko 400 diplomaca koledža "Morhaus" u Atlanti, u američkoj saveznoj državi Džordžija, dobilo je neočekivano veliki poklon za kraj školovanja - milijarder i filantrop Robert Smit otplatio je studentski dug cijeloj generaciji, u iznosu od 40 miliona dolara.

Pre nego što je studentima otplatio dug, ovaj tehnološki investitor je koledžu "Morhaus" donirao 1,5 miliona dolara.

"Morhaus" je tradicionalno koledž koji pohađaju većinom Afroamerikanci i mjesto na kome su studirali i borac za ljudska prava Martin Luter King, poznati reditelj Spajk Li i glumac Semjuel L. Džekson.

"Studenti koledža 'Morhaus', okruženi ste ljudima koji su vam pomogli da danas budete ovdej. U ime osam generacija moje porodice, koliko smo u ovoj zemlji, dat ću vam još malo podsticaja”, rekao je milljarder Smit, koji je bio glavni govornik na ceremoniji diplomiranja.

On je u govoru cijeloj generaciji diplomaca poručio da će im otplatiti kompletan studentski dug.

"Znam da će ova generacija pokazati da je sve to isplativo. I želim da svaka naredna generacija liči na ovu, nadam se da će svi imati prilike da napreduju. Jer možemo da vodimo računa jedni o drugima i da obezbjedimo da svi imamo priliku da ostvarimo američki san", rekao je Smit.

Američki mediji prenose da su studenti, od kojih su neki dužni i po desetine hiljada dolara, bili u isto vreme i šokirani i sretni.

Izvor: 
BNN.BA