AKCIJA "PRAVDA": Hapšenja i pretresi na 60 lokacija

Zloupotreba položaja, povrede zakona od strane sudije, pranje novca i prevara

AKCIJA "PRAVDA": Hapšenja i pretresi na 60 lokacija

11.11.2016 - 13:25
Crna hronika

U akciji kodnog naziva "Pravda", pokrenutoj zbog niza krivičnih djela uhapšen je bivši ministar unutrašnjih poslova R BiH Alija Delimustafić, a u toku su druga hapšenja i pretresi na 60 lokacija u BiH i Hrvatskoj, javio je BIRN BiH.  

Iz Kantonalnog tužilaštva (KT) u Sarajevu je rečeno da je zbog organizovanog kriminala, zloupotrebe položaja, prevare, povrede zakona od sudije i pranja novca u toku hapšenje više osoba i da će akcija trajati cijeli dan.

Osim Delimustafića, kako BIRN BiH saznaje iz pravosudnih institucija, uhapšen je i Juso Škrijelj, a u Hrvatskoj je u toku pretres nektretnina donedavne sutkinje Općinskog suda u Sarajevu (OSS) Lejle Fazlagić.

Fazlagić je podnijela ostavku na poziciju dodatnog sudije Općinskog suda u Sarajevu 27. maja ove godine. Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je na sjednici održanoj 8. jula konstatovalo da joj mandat prestaje sa 30. julom 2016.

Protiv Fazlagić je pokrenut disciplinski postupak zbog korištenja dužnosti sudije kako bi se pribavile neopravdane koristi, donošenje odluka kojima se krši zakon, kašnjenje u izradi odluka, te namjerno davanje lažne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto.

Akcija "Pravda" pokrenuta je rano jutros nakon višemjesečne istrage Tužilaštva Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije.

"Osumnjičeni su za krivična djela organizirani kriminial u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja, povrede zakona od strane sudije, pranje novca i prevara. U toku su pretresi na 60 lokacija na području bh. entiteta Federacije BiH, Republike Srpske i Republike Hrvatske", kazala je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva BiH.

Ona je dodala da je u ovom predmetu Tužilaštvo istražne radnje provodilo u kordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Hrvatske.

"Značajna saradnja je ostvarena i s policijom Republike Srpske, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno-sigunosna agencija BiH", dodala je Bavčić.

Izvor: 
Fena