Ako Hrvatima onemoguće izborna prava, Bošnjaci će ih gurnuti u krilo Dodiku i rušiteljima BiH

Nakon skoro tri decenije saveza, HDZ okreće leđa SDA-u?

Ako Hrvatima onemoguće izborna prava, Bošnjaci će ih gurnuti u krilo Dodiku i rušiteljima BiH

04.12.2018 - 19:01
Politika

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović sastao se danas sa predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem u Mostaru..U HDZ-ovom saopćenju za javnost, sažetom u svega dvije rečenice, saopšteno je da je "razgovarano trenutnoj političkoj situaciji, te provedbi izbornih rezultata s rješenjima koja bi trebala osigurati brzu uspostavu vlasti na svim razinama u BiH". Ipak ,fotografija Čovića i Nikšića je, reklo bi se, rekla puno više od saopćenja za javnost. Kreće se, očito je, u formiranje vlasti bez SDA na državnom i federalnom nivou.
 

Ukoliko Bošnjaci budu htjeli da Hrvate, umjesto u zagrljaj velikosrba i rušilaca BiH, stave u svoj red saveznika, bit će potrebno da im učine neke ustupke koje, čini se, moraju biti kompromisnog karaktera.

Potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, BiH je prestala biti država građanskog, već je postala zemlja etničkog predstavljanja u kojem, kao nigdje u svijetu, postoje konstitutivni narodi koji, slijedom toga, imaju svoja "konstitutivna prava".

Za današnji izgled BiH, Bošnjaci, Srbi i Hrvati, kojima se ovakva BiH ne dopada, moraju kriviti nikoga drugog već do kreatora Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i njegove potpisnike koji, tada, nisu imali dovoljno hrabrosti i mudrosti da, potpisujući Dejton, naprave normalniji raspored "karata" na terenu.

Upravo radi toga, trostruki izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH, odnosno 12 godina građanskog izbora, a etničkog ustava, ove godine će, očito, morati doći pod reviziju koalicionih partnera koji moraju prihvatiti realnosti života koji je, u BiH, nametnut malo ratom, malo uz "pomoć" međunarodne zajednice.

Bez obzira na "brojnost" Hrvata u BiH, njima će se morati omogućiti neka vrsta sigurnosti, ali ne trećeg entiteta, za izbor njihovog člana Predsjedništva BiH jer Sarajevo sebi neće moći dozvoliti luksuz da radi izbora Komšić, žrtvuje savez cijelog hrvatskog naroda sa velikosrbima koji, sa druge strane, jedva čekaju da sruše BiH.

Kako će svoje stavove morati izmijeniti i zvanično Sarajevo, tako će i svoje zahtijeve, HDZ trebati svesti u realan nivo kako bi, sa jedne strane, ipak spriječili u budućnosti slučaj "komšić", odnosno kako bi sa druge strane odustali od primisli da formiraju treći entitet ili bilo kakvu drugu zajednicu koja bi podsjećala na paradržavu koja ima drugačije pretenzije.

Političko Sarajevo treba shvatiti da "problem Hrvata" trebaju vratiti u Mostar, na način da im Sarajevo "ne bude krivo" za sve i svašta, već da davanjem određenih izbornih prava Hrvatima, dobiju ta ista prava za Bošnjake u četiri kantona sa hrvatskom većinom sa jedne, dobiju više prava u Mostaru sa druge strane, odnosno stvore prostor da se hrvatske stranke međusobno bore za glasove, a ne svi skupa protiv Sarajeva.

Dakle, za jedna iskren dogovor bit će potrebno puno više od izbornog zakonodavstva, bit će potrebna hrabrost da se iskorači u nekom novom političkom pravcu jer ovaj sadašnji, BiH vodi u stagnaciju i propast.

Kada je već "neko" imao hrabrosti potpisati monstrum ustav, odnosno Dejtonski mirovni sporazum, pa to poslije predstaviti "kao uspijeh", tako će i predsjednici stranaka koji budu formirali vlast u BiH, morati pristati na doustanu od nečega, a nešto dobiju, ali ne na uštrb cjelovitosti BiH a sve to, kako bi na kraju svi skupa počeli živjeti bolje, jedni uz druge, a ne jedni protiv drugih.

Izvor: 
BNN.BA