Alarmantna situacija u migrantskim kampovima u Velikoj Kladuši i Ključu nakon snježnih padavina

Loši uslovi za boravak

Alarmantna situacija u migrantskim kampovima u Velikoj Kladuši i Ključu nakon snježnih padavina

21.11.2018 - 13:36
BiH

Nakon prvog snijega ove jeseni u Unsko-sanskom kantonu, migranti za koje i dalje nije regulisano pitanje smještaja nalaze se “pod vedrim nebom” u nekoliko improviziranih kampova i punktova u kojima vladaju krajnje nehumani uvjeti.

U katastrofalnom stanju je kamp Trnovi u Velikoj Kladuši, gdje migranti borave u šatorima već nekoliko mjeseci. Stanje je danas, posebice, alarmantno.

“U Trnovima je pod šatorima blizu 350 migranata koji su u veoma teškom stanju. Zamislite kako je biti pod šatorima u ovom periodu”, kazao je Husnija Kličić, predsjednik Crvenog križa USK.

Iz Crvenog križa općine Ključ jutros su objavili fotografije šatora u kojima je veća skupina migranata prespavala proteklu noć.

“Ovo više nije migrantska kriza, jednostavno ovo prerasta u jednu nehumanu katastrofu, nebrigu i osudu na nehumane patnje ovih već napaćenih ljudi. Njih 64 su prenoćili doslovno u vodi. Na ovom mjestu je takav teren da se nema načina, u ovakvim uslovima, pružiti ni minimalna zaštita ovim migrantima. Pokušali smo kontaktirati nadležne da se organizuje jedan autobus za prevoz, ali bezuspješno. Crveni križ redovno izvještava o ovim i sličnim problemima, međutim, nemamo na pomolu nikakvog rješenja kako bi se rješila ova problematika”, kazali su iz Crvenog križa Ključ.

Izvor: 
usn.co.ba