Ališpago priveden u Tužilaštvo KS: Zdrav da tuče policiju, "bolestan" za suđenje za ratni zločin

Ime Zulfe Alića, koje je promijenio u Zulfikar Ališpago, pominje se u crnom kontekstu već decenijama

Ališpago priveden u Tužilaštvo KS: Zdrav da tuče policiju, "bolestan" za suđenje za ratni zločin

25.07.2019 - 18:42
Politika

Zulfikar Ališpago, protiv kojeg se vodi postupak zbog ratnih zločina počinjenih u aprilu 1993. u selu Trusina kod Konjica, predat je sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu zbog sumnje da je napao policijske službenike na području Hadžića. Osumnjičeni Ališpago će, kako je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao službenik za informisanje u Kantonalnom tužilaštvu Alem Hamzić, biti zadržan 24 sata te će ga postupajuća tužiteljica ispitati i donijeti odluku o daljim mjerama. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) su prethodno saopćili da su službenici Jedinice za saobraćaj uhapsili Ališpagu zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti”.

- On je u ulici Donji Hadžići (općina Hadžići) prilikom intervencije fizički napao policijske službenike, nanijevši jednom od njih lakše tjelesne povrede. Povrijeđenom je ljekarska pomoć ukazana od ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, a potom u Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu - navode u MUP-u.

Protiv Ališpage je u toku sudski postupak zbog ratnog zločina u Trusini, a optužnica ga tereti da, kao komandant odreda “Zulfikar” Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), “nije preduzeo nužne i razumne mjere da počinioci zločina budu kažnjeni”.

Inače suđenje Ališpagi traje već godinama, sa raznim prekidima zbog bolesti, mijenjanja advokata i slično. Prilikom današnjeg privođenja Ališpage/Alića u Tužilaštvo KS, bile su prisutne i novinarske ekipe a portal Slobodna Bosna snimila je privođenje Ališpage koji se vidi u dobrom fizičkom stanju jer zdravi ljudi, kao što je poznato, mogu voziti automobile, udarati policajce i tužakati se sa medijima. Bolesni to mogu teško postići...

Izvor: 
Fena/BNN.BA