Ambasada SAD: Entiteti ne mogu organizirati referendum o nadležnostima koje pripadaju državi

Nezavisno pravosuđe temelj svake demokratije

Ambasada SAD: Entiteti ne mogu organizirati referendum o nadležnostima koje pripadaju državi

30.06.2015 - 13:32
BiH

Državne pravosudne institucije predviđene su Dejtonskim mirovnim sporazumom i potvrđene od Ustavnog suda BiH. Ova nadležnost je oduvijek pripadala državi. Niti jedan od entiteta ne može organizirati referendum o nadležnostima koje pripadaju državi.

Ovo je danas rečeno Feni iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, u odgovoru na molbu za komentar jučerašnje najave predsjednika Republike Srpske o održavanju referenduma.

Dodik je najavio da će pitanje o kojem će se izjašnjavati građani RS-a na referendumu biti "da li prihvataju nametnute zakone visokih predstavnika u prošlosti, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH te da li prihvataju da se u RS-u primjenjuju odluke tih državnih pravosudnih institucija“.

Iz Ambasade SAD-a, međutim, naglašavaju  da je nezavisno pravosuđe temelj svake demokratije i svi trebaju da ga poštuju.

- Sud BiH i Tužilaštvo BiH moraju temeljito istražiti nove dokaze u slučajevima ratnih zločina i nastaviti procesuirati relevantne slučajeve u skladu sa zakonima ove zemlje - rečeno je u odgovoru Feni.

Izvor: 
Fena
Tagovi: