Američka ambasada: Špirić bio uključen u javnu korupciju i okoristio se od iste

Zabranjen mu ulazak u Sjedinjene Američke Države

Američka ambasada: Špirić bio uključen u javnu korupciju i okoristio se od iste

11.09.2018 - 12:45
Politika

Povodom uvođenja sankcija i stavljanja na crnu listu Nikole Špirića, iz Ambasade SAD-a u BiH rečeno je da Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a i državni sekretar Michael Pompeo posjeduju informacije da Špirić bio uključen u javnu korupciju.

"Državni sekretar SAD Michael Pompeo i Ministarstvo inostranih poslova SAD posjeduju vjerodostojne informacije da je gospodin Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od iste, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Kada državni sekretar posjeduje vjerodostojne informacije da je neki zvaničnik bio uključen u značajne koruptivne aktivnosti, Odjeljak 7031(c) (Department of State, Foreign Operations, and Related Programs Act of 2018) nalaže da taj zvaničnik i članovi njegove neposredne obitelji budu označeni kao osobe kojima nije dozvoljen ulazak u SAD.  Govoreći općenito, korupcija nanosi značajnu štetu ekonomiji, društvu i sigurnosti, omogućava postojanje organiziranog kriminala, te potkopava povjerenje u vladavinu prava i vlast. To direktno utiče na nacionalne sigurnosne, ekonomske i vanjskopolitičke interese kako Sjedinjenih Američkih Država tako i partnerskih zemalja.

S obzirom na okolnosti ovog konkretnog slučaja, vjerujemo da je važno da vlasti i javnost Bosne i Hercegovine budu upoznati sa time koliko ozbiljno Sjedinjene Američke Države shvataju problem javne korupcije i uključenost gospodina Špirića u koruptivne aktivnosti. Vlada Sjedinjenih Američkih Država i dalje ukazuje na važnost postojanja zakona u BiH koji sprječavaju korupciju i pružaju podršku jakim i neovisnim policijskim i pravosudnim institucijama potrebnim za bilo kakav ozbiljan korak u borbi protiv korupcije", saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Izvor: 
BNN.BA