Amerika upozorila svoje državljane u Albaniji

Sutra najavljeni protestni skup

Amerika upozorila svoje državljane u Albaniji

24.05.2019 - 21:49
Region

Američka ambasada u Tirani upozorila je svoje državljane u Albaniji na opozicioni protestni skup koji je zakazan za sutra u ovom gradu.

S obzirom na to da ne postoji jasan nagovještaj o tome kako će se ovaj protest razvijati, ambasada je pozvala svoje građane na oprez.

"Očekuje se da će se veliki protest održati u blizini kabineta premijera 25. maja, s početkom u 19 časova. Grupa namjerava da protstuje protiv albanske vlade i može se preseliti na različite lokacije u Tirani. Trajanje ovih protesta je nepoznato. Nedavne demonstracije uključivale su nasilje, a snage bezbjednosti su koristile vodene topove i suzavac kako bi rasturile mase", navela je američka ambasada u svom saopćenju.

Prije dva dana u Tirani je održan protest albanskih studenata ispred zgrade Ministarstva prosvjete, koji je prošao uz povećane tenzije, a studenti su lomili prozore na zgradi u kojoj smješteno ministarstvo i bacali dimne bombe. U decembru prošle godine studenti su započeli masovne proteste ispred Ministarstva prosvjete koji su trajali sve do februara.

Izvor: 
BNN.BA