Amerikanci odlučili: Policijskim čelnicima u BiH poručeno - nema ništa od rezervnih sastava

Nakon višemjesečne lokalne igre

Amerikanci odlučili: Policijskim čelnicima u BiH poručeno - nema ništa od rezervnih sastava

17.06.2019 - 17:17
Politika

Nakon nekoliko mjeseci političkog zagrijavanja - prvo najave entiteta RS da će osnovati rezervni sastav policije, zatim odgovor FBiH da će i oni, ako će i RS, osnovati svoje "rezerviste", reagovala je američka administracija. Bio je dovoljan jedan sastanak da prvi ljudi svih policijskih nivoa u BiH shvate poruku - od formiranja rezervnih sastava nema ništa. "Rješavajte migrantsku krizu" poručili su diplomate SAD-a. 

Iz Ambasade SAD je, nakon današnjeg sastanka sa zvaničnicima policijsko-sigurnosnih agencija u BiH, saopćeno da:

- SAD su u 2018. godini obučile 1.340 ovakvih službenika i održale 126 kurseva obuke u oblasti provedbe zakona. Ponovo ćemo u 2019. godini osigurati milione dolara za pomoć BiH u sektoru sigurnosti. Trideset posto ove vrste naše pomoći usmjereno je na sigurnost granica - saopćeno je iz Ambasade SAD. 

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Metju Palmer(Matthew Palmer) i ambasador Erik Nelson (Eric) bili su danas u ambasadi domaćini sastanka visokorangiranih zvaničnika iz cijele Bosne i Hercegovine na kojem se razgovaralo o ključnoj potrebi višeg i poboljšanog nivoa koordinacije u radu svih agencija za provedbu zakona i sigurnosnih agencija. 

Ovom su sastanku prisustvovali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Granične policije, Obavještajno-sigurnosne agencije te ministarstava unutrašnjih poslova Distrikta Brčko, Federacije BiH i Republike Srpske. 

- Ova grupa se fokusirala na potrebu poboljšanja saradnje koja je najpotrebnija u rješavanju problema povećanog broja migranata koji dolaze u BiH. Nažalost, umjesto saradnje na rješavanju ovog problema, entiteti rade na formiranju rezervnih policijskih snaga; ove rezervne policijske snage neće riješiti problem migranata, jer je pitanje migracija transnacionalno i ne može se riješiti jednostranim naporima. Umjesto toga, BiH treba bolje obučene, specijalizirane, adekvatno opremljene i interoperabilne policijske snage koje su odgovorne građanima, na prvom mjestu - stoji u saopćenju.

Dalje se navodi da su na sastanku zamjenik pomoćnika državnog sekretara Palmer i ambasador Nelson apelirali na zvaničnike da rasporede državne resurse da bi se podijelio teret koji sada neproporcionalno nose lokalne vlasti, da se brzo stave na raspolaganje odgovarajuće lokacije u kojim migranti mogu biti sigurnosno smješteni, te da se poboljšaju mehanizmi koji omogućavaju da institucije bolje zajednički rade na rješavanju ovog problema koji se tiče cijele regije. 

Izvor: 
BNN.BA