Amfilohije: Dok ne pronađu lijek za koronu, liječite se kod Svetog Vasilija

Savjet mitropolita

Amfilohije: Dok ne pronađu lijek za koronu, liječite se kod Svetog Vasilija

12.05.2020 - 16:43
Politika

"Prije nego što se vakcina pronađe, evo vakcina koja ovdje djeluje i dejstvuje kroz vjekove", poručio je mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Amfilohije vjernicima ispred manastira Ostrog nadomak Nikšića.

"I ona djeluje i danas, ja sam uvjeren da blagoslovom Božjim, kroz mošti Svetog Vasilija koje cjelivamo i obilazimo da se iscjeljuje i ovaj virus koji je danas zavladao svijetom", kazao je mitropolit.

Praznik Svetog Vasilija Ostroškog Srpska pravoslavna crkva obilježila je u manastiru Ostrog, u ambijentu povišene opreznosti zbog širenja korona virusa.

 

Dan ranije Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, dozvolilo je vršenje vjerskih službi pod uslovom da u vjerskom objektu na deset kvadrata može biti jedna osoba, a ispred objekta maksimalno 20 lica. Iako je broj okupljenih ispred manastira Ostrog bio višestruko veći policija i komunalna inspekcija nijesu reagovale.

Liturgija u Ostrogu prisustvovao je manji broj vjernika nego prethodnih godina. Jedan od razloga su i zbog korona virusa zatvorene granice među državama regiona odakle su godinama unazad pristizali vjernici na Dan Svetog Vasilija - jednog od najvećih crkvenih praznika.

Mitropolit SPC Amfilohije je u liturgijskoj besjedi pozvao vjernike da pronađu iscjeljenje u Vasiliju Ostroškom dok ljekari, kako je rekao, ne pronađu vakcinu za korona virus.

"Koliko je onih koji su se iscijelili od virusa i tjelesnih, duhovnih i duševnih bolesti mnogo opasnijih kroz vjekove, dolaskom kod Svetog Vasilija Čudotvorca. Osjećam i vidim da se iscjeljuje i ovaj virus, ali i da se iscjeljuju još opakiji virusi koji vladaju ljudima u ovom svijetu, a to su virusi bogomržnje i bratomržnje“, rekao je mitropolit Amfilohije.

Izvor: 
BNN.BA/RSE