Bahçeci donirao opremu i namještaj za Zavod Pazarić

U Zavod Pazarić donirana oprema

Bahçeci donirao opremu i namještaj za Zavod Pazarić

16.07.2015 - 12:18
BiH

Predstavnici Bahçeci centara za ginekologiju, neplodnost i vantjelesnu oplodnju posjetili su JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić i uručili donaciju u opremi i namještaju za štićenike tog zavoda.


Više od 340 štićenika, uzrasta od 8 do 82 godine, žive u Pazariću nadomak Sarajeva. Štićenici Zavoda su djeca narušenog duševnog zdravlja koja su ostala bez roditelja i nisu u mogućnosti samostalno brinuti o sebi. U tri objekta Zavoda o štićenicima se brine oko 150 uposlenih, pokušavajući im osigurati lakši, bolji i bezbrižniji život.

Direktor Bahceci centra u BiH Irfan Lazović kazao je da se u tom centru svakodnevno susreću s parovima koji ne mogu prirodnim putem ostvariti potomstvo, te im se obraćaju da  bi, putem metoda vantjelesne oplodnje, postali roditelji.  

- S druge strane, kad upoznate štićenike Zavoda u Pazariću, koji se suočavaju s ozbiljnim duševnim problemima pri čemu im je uskraćena roditeljska briga osjećamo potrebu da pomognemo - istakao je Lazović.

Predstavnici JU Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić istakli su da je njihov primarni cilj osigurati svim štićenicima život dostojan čovjeka. 

- Svi imamo zadatak pružiti maksimalnu njegu, toplinu i pomoći našim štićenicima koji se suočavaju s brojnih teškoćama - istakao je direktor Zavoda u Pazariću Jasmin Ćerimagić.

Dodao je da je donacija Bahçeci centra značajna jer će nadomjestiti neophodnu opremu koju uposlenici ne mogu osigurati na drugi način.

Najveće poteškoće trenutno predstavlja izdvojeni dio Zavoda u kojem je smješteno oko 50 nepokretnih štićenika, te nedovoljna finansijska sredstva i komplikovane zakonske procedure u oblasti zdravstva i socijalne politike koje otežavaju normalno poslovanje Zavoda.

- Uposlenici Zavoda svakodnevno se trude da štićenicima osiguraju što ugodniji boravak, no podrška šire zajednice ne smije izostati. Kako mi u Bahceci centru vjerujemo da je porodica najveće blago, ovom vrijednom donacijom želimo unijeti djelić topline doma i usrećiti štićenike Zavoda - naglasio je Lazović. 

Izvor: 
fena
Tagovi: