Bajramović: Ne dopustiti nametnuta rješenja

Budući zakon o radu

Bajramović: Ne dopustiti nametnuta rješenja

13.07.2015 - 21:19
BiH

Sindikalni predstavnici, pregovarači u Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine, nakon današnjeg nastavka ranije započete druge sjednice Vijeća istaknuli su da do rješenja u budućem zakonu o radu treba doći u socijalnom dijalogu a ne dopustiti da ona budu nametnuta sa strane.

Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, jedan od aktera današnjeg sastanka, novinarima je rekao da donošenju ovog najbitnijeg zakona treba pristupiti odgovorno i ozbiljno, kao i da u dosadašnjem toku pregovora ima tenzija među pregovaračima iz sindikata i udruženja poslodavaca. Akteri zasad razgovaraju po poglavljima, od člana do člana budućeg zakonodavstva, te su stigli do poglavlja o kolektivnim ugovorima, ali još ne i do "famoznog" člana 183 koji govori o načinu prestanka važenja ovih ugovora, rekao je Bajramović. 

Safudin Čengić je uime Udruženja poslodavaca izjavio nakon sastanka da poslodavci kao jedan od socijalnih partnera predlažu da pregovori o budućem radnom zakonodavstvu budu završeni do kraja iduće sedmice kako bi Federalna vlada kao treći partner mogla da se posveti predlaganju novog zakona i njegovom prosljeđivanju Parlamentu. 

Edhem Biber, koji je predsjedavao na današnjoj višečasovnoj sjednici održanoj u zgradi Federalne vlade, ističe da sindikat i poslodavci imaju približene stavove o nekim opštim pitanjima vezanim za radne odnose, ali ne i o pitanjima kao što su kolektivni ugovori na primjer. Biber se nada, kako je rekao, da će pregovori partnera u Ekonomsko-socijalnom vijeću biti uspješno okončani, dok je federalni premijer Fadil Novalić kratko rekao da Vlada zasad percipira stavove ostalih partnera u Vijeću prije nego dođe na red njen dio posla. 
 

Izvor: 
Fena