Bakir Alispahić bi uskoro mogao biti osumnjičen za višestruka ubistva i pljačke!

U strahu od hapšenja bivši policajci i udbaši činit če jezgru buduće političke stranke

Bakir Alispahić bi uskoro mogao biti osumnjičen za višestruka ubistva i pljačke!

04.08.2015 - 17:56
Politika

Bakir Alispahić je na ivici odluke da formira sopstvenu političku stranku nakon što je preko SDA stekao bogatstvo koje se procjenjuje na desetine miliona konvertibilnih maraka. Prijeratni policajac Alispahić se nalazi u paničnom strahu od hapšenja za provođenje i komandnu odgovornost za atentat na porodicu Halilović te za direktno naređivanje pokušaja ubistva Ismeta Bajramovića "Ćele" kao i, moguće, ubistvo efendije Kubata ratne 1994. na obroncima Igmana za šta Alispahića tereti porodica Kubat

Inače biografiju Bakira Alispahića od rata na ovamo obilježile su samo najcrnje informacije jer se Alispahićevo ime vezivalo i dalje vezuje za najteža krivična djela: ubistva, terorizam, pljačke, trgovinu narkoticima za šta su ga sumnjičile i optuživale mnoge institucije ali i pojedinci koji Alispahića dovode u ove najcrnje, krvave kontekste. 

Prvi pomen Alispahića kao kriminalca u opkoljenom Sarajevu izrekao je Kerim Lučarević čije su vojne jedinice lišile slobode Bakira Alispahića prilikom transporta ogromne količine alkohola zbog čega je Lučarević uhapsio i zavezao Alispahića. Ovaj mu to, opet, nikada nije oprostio pa je prilikom hapšenja Lučarevića ratne 1993. poslao jedincu CSB-a Sarajevo "Laste" koje su ga, kako tvrdi Lučarević, pokušale likvidirati!

Alispahić se, uskoro nakon ove epizode, ponovo našao u fokusu crnih hronika jer je osumnjičen i javno prozivan da je komandno odgovoran za atentat na porodicu prvog komandanta Armije RBiH generala Sefera Halilovića prilikom kojeg su smrtno stradali Halilovićeva žena i šura. Alispahić je, također, dovođen u vezu sa pokušajem ubistva i teškim ranjavanjem Ismeta Bajramovića "Ćele" u opkoljenom Sarajevu. Ali da problem sa Alispahićem bude još većih razmjera potrudit će se čitav niz svjedoka.

Naime tokom opsade Sarajeva policajac Armin Skalonja optužit će Alispahića da je iz kase MUP-a RBiH ukrao dva kilograma droge. Puno teže optužbe na račun Alispahića izreći ći bivši šef tajne službe u Sarajevu Munir Alibabić "Munja" koji će Alispahića povezivati sa najtežim oblicima krivičnih djela. I porodica Kubat optužuje Alispahića da ima prste u likvidaciji ef.Kubata tokom 1994. na obroncima Igmana.

Međutim dok su Alispahića gotovo desetine ljudi optuživali za ubistva, pljačke, trgovinu drogom, za svo to vrijeme Alispahić će imati vrlo sigurnu podršku tadašnjeg predsjednika SDA Alije Izetbegovića koji će Alispahića smijeniti tek nakon afere "Pogorelica" i to na zahtijev vlade Sjedinjenih američkih država. Otada Izetbegović prebacuje Alispahića u drugi plan te mu SDA omogućava enormno bogaćenje prodajom auta Vladi Federacije BiH ali i mnogim državnim institucijama preko čega je Alispahić zgrnuo ogroman novac. 

Poput svih postratnih oligarha Alispahić će sagraditi veleljepnu vilu u Aleji ka Vrelu Bosne (gdje je gradnja zabranjena radi vodozaštitne zone - ali su svi oligarsi ipak gradili a vile ostale gdje su i napravljene!), gdje su pored Alispahića vile gradili i Fahrudin Radončić ali i Naser Keljmendi, svi odreda nekada itekako bliski SDA-u što im je bila odlična preporuka za uspijeh i enormne novčane probitke.

S obzirom na Alispahićeve apetite u želji da ovlada namjenskom industrijom Federacije BiH (sina postavio u upravni odbor fabrike Igman iz Konjica a svog prijatelja i čovjeka s kojim ga povezuju optužbe za zločine Envera Mujezinovića u ministarstvo energetike i rudarstva Federacije BiH) kao i da zauzme najjaču poziciju u Univerzitetu u Sarajevu, SDA se radi interesnog, a ne suštinskog sukoba, posvađala sa Alispahićem radi čega ovaj formira novinsku agenciju Patria preko koje ruši onaj dio SDA koji mu nije dao prolaz za nove milione maraka u privatne džepove. Patria služi Alispahiću i da se brani od optužbi za zločine te jedino on objavluje izjave potpuno irelevantnih ličnosti koje pokušavaju pomoći Alispahiću da ne odgovara za atentat na porodicu Halilović tj. dvostruko ubistvo i dvostruki pokušaj ubistva.

S druge strane, Alispahić skupa sa Enverom Mujezinovićem sklapa pakt sa dijelom zastupnika SDA koje lobiraju da bi uskoro s njima krenuli u osnivanje nove političke stranke kako je BNN.BA objavo prvi prije dva dana. Predsjednik te stranke trebao bi, prema našim saznanjima, biti Mustafa Cerić (kojem je Alispahić obilato podržavao predizbornu kampanju!) a već je naručeno i idejno rješenje izgleda ova stranke koja bi trebala poslužiti Alispahiću da se pokuša zaštiti od mogućih progona za ubistva, pljačke kao i kriminal u namjenskog industriji. 

Naime, Federalna uprava policije već uveliko vodi istragu protiv Alispahića i Mujezinovića zbog kriminala u namjenskoj industriji dok, sa druge strane, ovom dvojcu prijeti moguće hapšenje radi atentata na porodicu generala Halilovića. Vrlo je zanimljivo da Alispahić sada ima odličnu saradnju sa Fahrudinom Radončićem ali i sa rukovodstvom Demokratske fronte koja mu, upravo ovih dana, nabacuje nove poslove preko kojih Alispahić uzima novac iz budžeta o čemu ćemo pisati uskoro.

Kako saznaje BNN.BA Alispahić se nalazi u potpunoj panici, kontaktira tužioce, policajce i sl., te je spreman na sve, pa je tako počeo da održava niz sastanaka i dogovora kako bi se sačuvao na slobodi i održao stečeni kapital vrijedan desetke miliona. Ipak država BiH će jednoga dana morati odgovoriti kako je ovaj bivši policajac postao multimilioner i kako su vršena ubistva, pljačke i nestanak narkotika u opkoljenom Sarajevu. Da li će Alispahić i Mujezinović za sobom povući i svoje političke šefove ostaje da se vidi uskoro. 

Izvor: 
BNN.BA