Bakir Izetbegović novi predsjednik Stranke demokratske akcije

Ubjedljiva pobjeda uz 590 glasova

Bakir Izetbegović novi predsjednik Stranke demokratske akcije

26.05.2015 - 17:28
Politika

Bakir Izetbegović, dosadašnji zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), izabran je danas na Kongresu u Sarajevu za novog predsjednika SDA sa 590 glasova.

On je treći lider stranke, izabran tačno na 25. godišnjicu njenog osnivanja. Sin je prvog predsjednika SDA i državnika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, preminulog 19. oktobra 2003. godine.

Stranku je nakon Izetbegovića starijeg vodio Sulejman Tihić koji je preminuo prošle godine.

Bakir Izetbegović je na današnjem kongresu pobijedio dvojicu protivkandidata Šemsudina Mehmedovića (159 glasova) i Irfana Ajanovića koji je dobio četiri glasa.

Osim predsjednika, delegati će izabrati zamjenika predsjednika SDA i osam potpredsjednika. Očekuje se ishod i tog glasanja.

Za zamjenika SDA su ranije predloženi Adil Osmanović i Mihnet Okić a za potpredsjednike: Asim Sarajlić, Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Sadik Ahmetović, Ramiz Salkić, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Mirsad Kukić, Melika Mahmutbegović, Salko Sokolović, Husejin Smajlović, Edin Mušić, Sejad Delić, Halid Genjac, Senad Bratić, Nermin Mandra, Edin Ramić, Senad Šepić, Alija Budnjo i Semir Efendić. 

Novoizabrani predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović je, obraćajući se delegatima na Šestom kongresu stranke nakon što je izabran, kazao da će se potruditi da "ono što smo danas ovdje usvojili i obećali i uradimo". 

On je predložio liste kandidata za zamjenika predsjednika i za potpredsjednike SDA. 

Kandidati za zamjenika predsjednika su Adil Osmanović i Mihnet Okić. 

Izetbegović je kazao da mu je drago što su dobili dva kandidata iz RS-a. 

- Mislim da bi ubuduće možda trebali u Statutu i napraviti jednu takvu izmjenu gdje bismo kazali da ne mogu i predsjednik i zamjenik biti iz istog entiteta - kazao je Izetbegović.

Izvor: 
Fena