Balkanci kontrolišu "najveći kartel svijeta"

Dejli telegraf prenosi

Balkanci kontrolišu "najveći kartel svijeta"

01.06.2015 - 15:29
Svijet

Kriminalci sa Balkana kontrolišu podzemlje u Australiji, a imaju veze sa bandama u Kolumbiji, Meksiku i Aziji, pišu mediji u Australiji.

Kako prenosi "Dejli telegraf", veliko istraživanje "Njuz korpa" otkrilo je niz detalja o jednom od najvećih narko-kartela na svijetu, koji vode ljudi sa Balkana.

Na čelu kartela su navodno imigranti iz bivše Jugoslavije, "nekada istaknute figure podzemlja", kojima je baza devedesetih bio Kings Kros, sidnejski centar noćnog života, ali i kriminala.

Kako tvrdi list, svi oni su se sredinom prošle decenije naizgled povukli iz kriminala, napustili Australiju i vratili se na Balkan. Međutim, nova istraga pokazuje da su oni pažljivo isplanirali svoj povratak i ispleli kriminalnu mrežu koja se širi svijetom. 

"Droga se u Australiju unosi i rastura zahvaljujući lokalnim bandama motociklista, a kartel sada 'aktivira spavače' u drugoj i trećoj generaciji austarlijskih kriminalaca kako bi se dovršilo ono što u suštini predstavlja smjenu generacija u podzemlju", piše u istraživanju. 

Jedan policijski zvaničnik je rekao da je ova kriminalna organizacija najveća prijetnja za Australiju, zahvaljujući svojim čvrstim osnovama, disciplini i uticaju u lokalnim komunama. 

"Korjen problema je posijan kada je bivši predsjednik Jugoslavije i Srbije Slobodan Milošević sponzorisao selidbu kriminalnih familija u Australiju, tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka", piše u istraživanju. 

Kako se navodi, australijska policija je ustanovila da se izvjestan broj ozloglašenih kriminalaca za koje se vjerovalo da su se povukli devedesetih, vratio na čelo kartela i to iz svojih baza u Srbiji i Crnoj Gori. 

Mrežu navodno vodi bivši kriminalac iz Kings Krosa Vaso Ulić, koji je u Australiju otišao 1979. godine, da bi je napustio zauvjek 2005. godine. 

Kako se navodi, ova mreža u Australiju godišnje "upumpa" najmanje šest tona droge - kokaina i ekstazija. 

Dodatni problem predstavlja to što Australija nema sporazum o ekstradiciji sa Crnom Gorom iako policije dvije zemlje već sarađuju na ovom slučaju. Crnogorsko tužilaštvo je za "Njuz korp" potvrdilo da ima dosije o Uliću. 

Kako prenose Vijesti, kriminalnu grupu, koja je pod lupom državnih organa Australije, SAD, Britanije i Italije, predvode mahom državljani Australije navodno na čelu sa Ulićem. 

Drogu iz Južne Afrike švercuju i u Evropu, Kinu, Nigeriju.

Izvor: 
b92.net