Banja Luka: Svečani defile u povodu neustavnog praznika

Obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a

Banja Luka: Svečani defile u povodu neustavnog praznika

09.01.2017 - 08:30
Politika

U manjem bh.entitetu Republici Srpskoj (RS-u) danas se obilježava 9. januar, kao"Dan RS-a“, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Srpski zvaničnici ističu da RS ima pravo da proslavlja ovaj datum, dok bošnjački predstavnici vlasti ukazuju da je to kršenje odluka Ustavnog suda BiH. U Banjoj Luci, gdje su pojačane mjere sigurnosti, a na ulice postavljene zastave i natpisi "Pravo na slavlje", najavljen je defile pripadnika policije, svečana akademija te kulturno-umjetnički program, zatim koncert trubača pod motom "Sto srpskih truba Srpskoj na dar“, a u večernjim satima i nastup beogradske grupe “Legende”.

Iako ove godine, a nakon odluke Ustavnog suda BiH, u zvaničnom programu nije planiran vjerski dio proslave "Dana RS", a na pozivnicama se više ne spominje i "krsna slava RS Sveti arhiđakon Stefan", u devet sati patrijarh srpski Irinej služit će u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci svetu arhijerejsku liturgiju povodom pravoslavnog praznika Svetog arhiđakona Stefana. Zvanično je i najavljeno prisustvo srpskih zvaničnika u RS-u ovog crkvenom obredu.

Proslavi 9. januara od visokih zvanica prisustvovat će samo predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, te pojedini ministri u srbijanskoj vladi. Nakon što je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim 9. januar, "Dan RS-a“, Narodna skupština RS-a je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, 25. oktobra prošle godine na posebnoj sjednici u Banjoj Luci usvojila Zakon o Danu RS-a, po hitnom postupku. Srpski zvaničnici se pozivaju na taj zakon i tvrde da RS ima pravo da praznuje svoj dan, a slavlja su najavljena i u općinama tog bh. entiteta u kojem je danas, po osnovu odluke Vlade RS-a, neradni dan.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić jučer je oštro osudio destabilizovanje političkih prilika u Bosni i Hercegovini, koje se provodi u režiji političkih partija i visokih političkih ličnosti iz Banje Luke. 

- Vlasti ovoga entiteta, predvođene predsjednikom Miloradom Dodikom, krenule su u kršenje Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o neustavnosti 9. januara kao praznika bh. entiteta RS, a u taj proces uključili su se i drugi nivoi vlasti, smatrajući da mogu iskoristiti ovu priliku za dodatno destabilizovanje države Bosne i Hercegovine - upozorio je Salkić.

Izvor: 
Fena