Barnier: Nije ostvaren dovoljan napredak u razgovorima o Brexitu

Čeka se početak druge faze

Barnier: Nije ostvaren dovoljan napredak u razgovorima o Brexitu

03.10.2017 - 14:22
Evropska unija

Šef pregovaračkog tima EU za Brexit Michel Barnier izjavio je da razgovori o tom pitanju nisu ostvarili dovoljan napredak kako bi se otvorila druga faza dok su poslanici pripremali da glasaju o rezoluciji kojom se kritikuje Britanija.

Obraćajući se Evropskom Parlamentu u Strasbourgu, Barnier je izjavio da ostaju "ozbiljne razlike" oko britanskog računa za razlaz, prava građana EU koji žive u Britaniji i sudbini Sjeverne Irske. Poslanici su, u međuvremenu iskoristili priliku da ukore konzervativnu stranku britanske premijerke Therese May, koja održava redovnu godišnju konferenciju, zbog dubokih podjela oko Brexita.

- Danas još nismo ostvarili dovoljan napredak kako bismo s punim pouzdanjem započeli drugu fazu pregovora - poručio je Barnier, bivši francuski ministar vanjskih poslova i evropski komesar, poslanicima.

- Još postoje ozbiljne razlike, posebno oko finansijskog rješenja. Nećemo pristati da platimo za 27 ono što je odlučilo 28 država - kazao je on, misleći na preostalih 27 država članica EU.  

Čelnici EU odlučit će na samitu koji počinje 19. oktobra da li je dovoljno dogovoreno o razlazu kako bi se započele rasprave o budućim odnosima, među kojima je i trgovinski sporazum, kako je i Britanija zahtijevala.Evropski parlament, koji ima konačnu riječ o sporazumu oko britanskog napuštanja bloka u martu 2019., glasat će, međutim, u utorak o rezoluciji koja poziva čelnike EU da odgode odluku.

Izvor: 
Fena