Beograd i večeras izlazi na ulice: Šesti masovni protest protiv vlasti Aleksandra Vučića

"Jedan od pet miliona"

Beograd i večeras izlazi na ulice: Šesti masovni protest protiv vlasti Aleksandra Vučića

12.01.2019 - 14:06
Region

Šesti protest građana Beograda protiv aktuelne vlasti pod nazivom "Jedan od pet miliona" biće i večeras danas održan u glavnom gradu Srbije, na platou ispred Filozofskog fakulteta. Početak je kao i prethodnih puta zakazan za 18 sati, nakon čega će se održati protestna šetnja po centralnim gradskim ulicama. 

Prvi protesti, prije šest sedmica, inicijalno su organizovani zbog napada na lidera ljevice, Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada. Tada su protesti građana simbolično nazvani "Stop krvavim košuljama".

Nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio da "neće prihvatiti nijedan zahtjev građana, pa sve da ih na ulice izađe i pet miliona", demonstranti su proteste nazvali "Jedan od pet miliona".

Zahtjevi su prošireni: traži se pet minuta na RTS-u za proteste - koji proteste u svom programu ne spominje kao da ih i nema, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počionilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Ovim zahtevima su u međuvremenu pridodati i novi, među kojima je ostavka ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora RTS Dragana Bujoševića i urednika RTS Nenada Lj. Stefanovića.

Izvor: 
BNN.ba