Beograd navija za SDA: Vučić lobira da SDA ostane vlast u BiH

SDA ima bolju saradnju sa Beogradom, nego li sa svim ostalim bošnjačkim strankama u BiH

Beograd navija za SDA: Vučić lobira da SDA ostane vlast u BiH

13.11.2018 - 08:02
Politika

Predsjednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, zamoljen je da lobira kod Milorada Dodika kako bi ovaj, prilikom sklapanja koalicije na državnom nivou u BiH, izabrao SDA za svog partnera u vlasti, a ne ostale stranke iz Federacije BiH. Zašto je Vučiću važno da vlast u Sarajevu, uz Dodika, obnaša i SDA? 

Pozivi na razgovore o formiranju vlasti, a zatim i prijetnje koje su javno upućivali, nisu pomogli SDA-u da, makar jednu političku stranku u Federaciiji BiH, privole na razgovore i dogovor o formiranju buduće vlasti u BiH.

Stranka SDA, koja je na vlast ponovo došla najbrutalnijom krađom glasova i mandata, uz pomoć bugarskih vozova, brojača OIK-a i CIK-a itd, ostala je zasluženo usamljena te je poziv u pomoć uputila u "patriotski" Beograd gdje su, ni manje ni više, posredničkim vezama zamolili srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da im pomogne da ostanu na vlasti.

Vučić bi, potom, trebao da lobira kod predsjednik SNSD-a, Milorada Dodika, da ovaj kao partnera za vlast na državnom nivou izabere SDA, a ne sve ostale stranke iz Federacije BiH a kako će, potom, SDA vratiti dug Vučiću i Dodiku, tim "mrskim neprijateljima", mogu se zapitati Bošnjaci preko čijih leđa se prelomio svaki sporazum SDA sa Beogradom i Zagrebom.

Sistem dogovorenih svađa između SDA i Dodika sa jedne, odnosno Bakira Izetbegovića i Vučića sa druge strane, a koje su građani BiH imali prilike da gledaju proteklih godina, bile su ništa više nego predstava za neuki i srpski i bošnjački narod koji je, potom, glasao "za svoga" kako bi pobijedio tuđega, ne znajući da su oni u odličnim vezama i stalnim dogovorima.

Ako je strateški interes Srbije da SDA i Izetbegović ostanu na vlasti, ne bi li to, svakom Bošnjaku u BiH, trebao biti najjasniji mogući signal da što više bude SDA u vlasti, to će BiH biti manja i slabija zemlja.

Interesi Srbije prema BiH iskazani su višestrukim agresijama, pomaganjem i počinjenjem genocida, skrivanjem ratnih zločinaca, progonom i hapšenjem branilaca BiH, zloupotrebom bh.voda, negiranjem bh.granica, "specijalnim vezama" sa Republikom Srpskom, zajedničkim vojnim i policijskim vježbama sa ovim bh.entitetom itd.

Kada se sve ovo stavi na "tas", te dodamo i to da Srbija lobira ne bi li SDA bila bošnjački dio vlasti u BiH, ne treba previše analizirati da bi se došlo do zaključka kako je SDA "kreditno zadužena" u Beogradu, odnosno da se nalazi na listi želja velikosrpske politike.

To ne treba čuditi nijednog upućenog Bošnjaka, a takvih je vrlo malo, jer otkada je SDA "brinula" o BiH, upravo otada ima sve manje BiH i njenih institucija, a sve više propasti naših strateških, historijskih i političkih interesa.

Da ne idemo daleko u historiju, treba se tek prisjetiti uništenja tužbe BiH protiv Srbije, za agresiju na našu državu: nije ii SDA, odnosno njen predsjednik Bakir Izetbegović, tada napravio historijsku uslugu Srbiji i uništio posljednju historijsku šansu da BiH dobije pravdu za nepravdu koju je preživjela od Srbije!?

Svakako da jeste i upravo zbog ovakvih i brojnih drugih poteza, Srbija ima interes da SDA bude vlast u BiH jer, ako to bude tako, to je najbolji garant da će srbijanski interesi u BiH biti odlično zaštićeni.

 

 

Izvor: 
BNN.BA