Beograd ruši Vučića: Novi protesti protiv loše vlasti

Osmi "1 od 5 miliona"

Beograd ruši Vučića: Novi protesti protiv loše vlasti

26.01.2019 - 21:08
Region

U centru Beograda oko 18 sati počeo je osmi građanski i opozicioni protest „1 od 5 miliona“. Slogan današnjeg protesta je "Putem zahtjeva 1 od 5 miliona", priše B92. 

Beograd, Srbija, jedan od 5 miliona

Kao i svake subote protestna šetnja krenula je od Filozofskog fakulteta, a zatim uobičajenom trasom: Makedonskom, Svetogorskom i Takovskom ulicom, kroz Kneza Miloša do zgrade Vlade Srbije, dok su protesti istovremeno održani u još nekoliko gradova Srbije.

Građani su ustali u Beogradu i gradovima širom zemlje uz podršku više stotina profesora i saradnika univerziteta i njihovi protesti više se ne mogu zaustaviti, rečeno je večeras na početku protesta "Jedan od pet miliona" u Beogradu. 

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić rekao je da je dužnost univerziteta da se stave na raspolaganje građanima i pozvao sva strukovna udruženja da im se pridruže. 

"Pozivam sve koji pripadaju eliti znanja da se pridruže građanima", rekao je Čupić i dodao da se "ne smije šutati dok oluja samovoljnika ruši sve pred sobom"

On je rekao da samo građani i opozicija mogu da natjeraju predsjednika Srpske napredne stranke i Srbije Aleksandra Vučića na ostavku i pozvao građane da budu uporni u takvom zahtjevu. 

"Ovo je istovremeno i čas demokratije i za sve buduće vlasti", rekao je Čupić. 

Čupić je čestitao građanima na protestu što su ustali protiv "uzurpatora vlasti". 

Sudija Zoran Ivošević naglasio je da je Vučić suspendovao vladavinu prava, tako da nema pravne države, jer je ona sada potčinjena ličnim porivima ljudi na vlasti. 

Prema njegovim rečima, Vučić je iznevjerio Ustav jer je preuzeo nadležnosti sve tri grane vlasti - izvršne, sudske i parlamentarne. 

"Da bi se Srbiji vratio Ustav neophodno je da Vučić da ostavku", ocijenio je Ivošević. 

Jedna od organizatora Jelena Anasonović rekla je da ih neće umiriti hapšenje nalogodavca za napad na novinara Milana Jovanovića, jer je to vlast znala od samog početka. 

"Sve vrijeme Vučić je znao ko je nalogodavac, ali je to rekao kada mu je odgovaralo da izigrava državu", rekla je Anasonović. 

Nakon obraćanja govornika, koje je za razliku od prethodnih protesta kasnilo, počela je protesna šetnja centralnim beogradskim ulicama. 

Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" u Beogradu, zaustavili su se ispred zgrade lista Politika gde su zalepili ulazna vrata i napisali "Cenzurisano". 
Uz poruku "Cenzurisano", napisali su i "Jedan od pet miliona". 

Izvor: 
BNN.ba / B92