Beograd: Suđenje policajcima u slučaju "Potočari" bez javnosti

Odluka Višeg suda u Beogradu da isključi javnost

Beograd: Suđenje policajcima u slučaju "Potočari" bez javnosti

28.05.2018 - 13:36
Region

Viši sud u Beogradu odlučio je danas da isključi javnost sa suđenja dvojici policajaca osumnjičenih za odavanje službene tajne u vezi sa njihovim aktivnostima prilikom posjete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića Potočarima u julu 2015. godine, kada je bio napadnut. Javnost je isključena na prijedlog tužilaštva iz razloga "nacionalne bezbjednosti i opravdanog interesa u demokratskom društvu".

Prema pisanju srbijanskih medija, sutkinja Violeta Jovanović je izjavila da će tokom današnjeg postupka biti izneseni povjerljivi podaci i informacije koje predstavljaju službenu tajnu, te da je sud zbog toga donio rješenje o isključenju javnosti.

Ona je ukazala da odbrana nema pravo žalbe na ovo rješenje i da sud može u toku postupka da preispota svoju odluku i eventualno otvori postupak za javnost.

Presuda će, u svakom slučaju, po okončanju suđenja biti objavljena javno.

Nakon što su novinari napustili sudnicu iza zatvorenih vrata počelo je suđenje okrivljenim policajcima - Milanu Dumanoviću i Mladenu Trboviću koji će imati priliku da detaljno iznesu svoje odbrane.

Foto: AJB

Oni su za ovaj slučaj angažovali čak 10 branilaca - obojica po pet advokata.

Dumanović i Trbović terete se za krivično djelo odavanje službene tajne.

Oni su uhapšeni 31. decembra 2016, a 7. februara su pušteni da se brane sa slobode.

Detalji optužnice još nisu javno saopćeni, a prema pisanju nekih medija, sumnja se da su obojica u izjavama za Al Jazeeru Balkans 11. oktobra naveli da su kao policijski službenici, po usmenom naređenju starješina, bez legitimacija i naoružanja, poslani na tajni zadatak u Potočare, 11. jula 2015. godine kada se dogodio napad na Vučića koji je tada stigao u Srebrenicu na obilježavanje genocida nad Bošnjacima kao srbijanski premijer.

Izvor: 
BNN.BA