Besmisao igre: Za 27 godina, bh.fudbaleri otišli tek na jedno prvenstvo

Lopta je u svijetu okrugla, u BIH je, izgleda, "ćoškasta"

Besmisao igre: Za 27 godina, bh.fudbaleri otišli tek na jedno prvenstvo

11.06.2019 - 22:59
Politika

Fudbalska reprezentacija BiH večeras je, očekivano, poražena u Torinu od reprezentacije Italije. Koji dan ranije BiH izgubila je i od reprezentacije Finske koju su, pred put, nazvali manje-više hokejaško-ribarskom nacijom. Kvakva god da je, nas su spustili na zemlju. Od mogućeg učešća BIH na sljedećem Euru, vjerovatno nema ništa. Bilo je preambiciozno i nadati se ako se uzme u obzir statistika a ona je, da, surova. Za 27 godina postojanja Nogometnog saveza BiH i A reprezentacije BiH u fudbalu, uspijeli smo se plasirati samo na jedno, jedino svjetsko prvenstvo. Sve ostalo bilo je "stativa" - zamalo...Za 27 godina igrre, fudbaleri BiH više su priredili razočarenja svojim navijačima, nego će ikada stići da donesu radosti. Porazi su postali drugo ime za našu fudbalsku igru...

BiH je uvijek imala dobre fudbalere: Elvir Baljić, Elvir BOlić, Sergej Barbarez, Hasan Salihamidžić, Edin Džeko, Vedad Ibišević, Edin Mujčić, Mirsad Šabić, Muhamed Konjić, Mirza Varešanović, Miralem Pjanić...dio su velikih fudbalskih imena koja su krasila fudnalsku A reprezentaciju naše države. Trenerksa imena koja su vodila naš fudbalski tim su, također, bila impozantna: Safet Sušić, Miroslav Blažević, Vahid Halilhodžić, Faruk Hadžibegić, Robert Prosinečki...neki su od selektora koji su prodefilovali bh.svlačionicom. 

Pa ipak i sve ovo nije bilo dovoljno da za proteklih 27 godina, fudbaleri BiH zaigraju na, makar, svakom drugom-trećem Euru ili Svjetskom prvenstvu u fudbalu gdje nam je, objektivno i po kvaitetu pojedinaca!, mjesto. Kako BiH nije među fudbalskom elitom, postavlja se pitanje u čemu je problem?

Da li smo mi reprezentacija individualaca kojima nedostaje kolektivitet, što je generalna boljka našeg naroda koji su odlični soleri ali loši timski igrači!? Postoje li problemi u organizaciji igre ili, pak, svlačionicom diriguju igrači a ne treneri, o čemu se već uveliko govorilo i pisalo - npr. način na koji su drugovi nekih zvijezda bh.fudbala pozivani u reprezentaciju samo zato jer su "drugovi" od onih bez kojih bh.tim ne umije igrati.

Kako bilo i gdje god stanovala istina o neuspijehu bh.fudbala, jedno je sigurno: 27 godina je previše vremena i prilike za uspijeh tokom kojih su bh.fudbaleri uspijeli izboriti tek jedan nastup na Svjetskom prvenstvu. Problem očito postoji bilo da je na terenu ili izvan njega ali ulaganja svake vrste u NS BiH i A nacionalni fudbalski tim, podgrijavanje atmosfere "europeizacije" bh.fudbala (kad već država ne može u EU, može makar fudbal) očito ne daju dobre rezultate jer naši fudbaleri, nekako, igraju poput domaćih političara - puno obećavaju i još više rezočarau. Krivca, na kraju, pronađu izvan svojih redova jer fudbal je politika a oboje su, zar ne, igra. 

Izvor: 
BNN.BA