Bespovratno urušena nezavisnost: Petrić iz CIK-a i Tegeltija iz VSTV-a kod Dodika

Kako dalje?

Bespovratno urušena nezavisnost: Petrić iz CIK-a i Tegeltija iz VSTV-a kod Dodika

20.02.2020 - 18:19
Politika

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, Branko Petrić, te predsjednik VSTV-a, Milan Tegeltija, danas su se, "patriotski", odazvali na poziv Milorada Dodika koji je okupio "srpske zvaničnike" da im prenese naredbu da, ubuduće, sve bitne odluke bojkotuju.

Kada se predsjedniku jedne stranke odazivaju tužioci, sudije te predsjednik CIK-a i predsjednik VSTV-a koji, odlaskom na noge i prijemom instrukcija o daljem radu, šalju nedvosmislen signal: da, mi radimo po pravilima Dodika i stranke, a ne prava i zakona, tada je jasno da je u BiH suspendovano pravo, zakon, ustav i da je, ono što je do sada bilo prikriveno, objelodanjeno - svi rade po direktnom političkom nalogu.

Nema dileme: i mnogi drugi predsjednici političkih stranaka drže pravo i pravdu u svojim i stranačkim rukama, a funkcineri na čelu brojnih zakonodavno-istražnih i sudsko-ustavnih instanci, samo su preobučeni stranački pijuni koji ne provode ni zakon, ni pravdu, već stranačke želje.

Razlika sa Dodikom je i u tome što je on to objelodanio, uprostio, razbio bilo kakve iluzije te javno, sa elementima nasilničkog ponašanja, pokazao ko su njegovi kadrovi koji ga moraju slušati.

Sa sastanka Dodik je uputio ultimatum: dao je 60 dana da Bošnjaci prihvate njegov prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH. Ako ne prihvate, Dodik tvrdi da će poslije biti teško razgovarati iako, unaprijed, zna i on i svi koji ga slušaju da ne govori istinu.

Predstavnici Bošnjaka u vlasti su na teškom iskušenju ali, prije njih, ovo je problem međunarodne zajednice koja jeste prava vlast u Bosni i Hercegovini. Vjerovati je da će sve karte, sada, biti usmjerene na pridruživanje HDZ-a bošnjačkom bloku jer ,ako ova stranka bude zadovoljena kroz Izborni zakon BiH, tada bi i Dodikove šanse za iživljavanjem nad BiH bile bitno smanjene.

U takvoj konstalaciji odnosa prvi ceh modifikacije Bosne i Hercegovine mogao bi, po želji HDZ-a i Dragana Čovića, platiti Željko Komšić ili će, pak, SDa dopustiti da kriza eskalira do one mjere kada će međunarodna zajednica ili radikalno intervenisati ili pustiti Bosnu i Hercegovinu "niz vodu". Za sada je očekivaniji prvi scenarij iako geopolitika nikada u bh.prošlosti, pa tako i danas, ne garantuje i drugi scenarij. Naime one je višestruko već viđen...

Izvor: 
BNN.BA