Besramno: Najimućniji sarajevski ugostitelji utajivali porez i varali državu

Akcija SIPA-e i Tužilaštva Kantona Sarajevo

Besramno: Najimućniji sarajevski ugostitelji utajivali porez i varali državu

22.03.2019 - 09:40
Politika

Osumnjičeni su priznali izvršenje djela i pristali na saradnju s Tužilaštvom.  Prema osumnjičenim Nedžadu Rašidagiću (Metropolis), Edinu Vreti (Kibe Mahala), Željku Ljubasu (Luka), Nejri Ibrović (Montana), Šaćiru Čediću (Vatra) i Džemailu Selimanoviću (Portofino) su predložene mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu upravljanja poslovanjem, sastajanja s osumnjičenim, svjedocima, odnosno konobarima i zabranu prilaska objektima, javlja Avaz. 

Metropolis

Svi uhapšeni u akciji "Kasa", koja je jučer provedena u saradnji SIPA-e i Tužilaštva Kantona Sarajevo, terete se za utaju poreza, tačnije da nisu prikazivali stvarni promet kroz fiskalne kase, da su promet umanjivali i na osnovu toga pravili lažne porezne prijave.

Oni su osumnjičeni da su stvarali tzv. crnu blagajnu te utajom poreza izbjegavali plaćanje poreza.

Tokom jučerašnjeg dana izvršeni su pretresi na 31 lokaciji na području Sarajeva, a uhapšeni su mahom vlasnici i odgovorne osobe eminentnih sarajevskih restorana, picerija i slastičarnica. Riječ je o objektima ''Metropolis'', ''Vatra'', ''Sarajka'', ''Portofino'', ''Kibe Mahala'', ''Luka'', ''Montana'' i ''Una''.

U akciji je uhapšena i jedna osoba iz firme ''Inspirit'' d.o.o., koja se bavila servisiranjem fiskalnih kasa i instaliranjem softvera za ugostiteljske objekte.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, laptopi, procesne jedinice računara, USB stikovi, veći iznos novca, kao i drugi uređaji na kojima su pohranjeni određeni elektronski podaci te razni izvještaji i evidencije o prometu u ugostiteljskim objektima.

Izvor: 
BNN.ba / Avaz.ba