BH.blok odbio ruku SDA: Ostaju opozicija, neće sa SDA, HDZ i SNSD-om

"Ostajemo ujedinjeni"

BH.blok odbio ruku SDA: Ostaju opozicija, neće sa SDA, HDZ i SNSD-om

05.02.2019 - 17:51
Politika

Bosanskohercegovački blok (Bh. blok) na današnjem sastanku donio je zvaničnu odluku da ostaja opozicija na nivou FBiH i države BiH, što znači da neće ići u pregovore o formiranju vlasti sa SDA, HDZ-om i SNSD-om. 

Bh. blok na čelu sa Nerminom Nikšićem, Željkom Komšićem i Predragom Kojovićem, naveli su kako su, prilikom donošenja ove odluke, u obzir uzeli sve argumente. 

"Na sto smo stavili sve argumente. Ključ je poručiti javnosti da je Bh. blok ujedinjen. Donijeli smo odluku da ostajemo opozicija na federalnom i državnom nivou", kazao je Nikšić, predsjednik SDP-a. 

"Najbitnije je da čuvamo Bh. blok i da u ovom sastavu, možda širem, u narednom vremenu nastupimo na lokalnim izborim", kazao je Komšić.

"Historija se nekad piše da nekad kažete 'ne'. Danas smo donijeli odluku da kažemo nacionalnim strankam 'ne' i da kreiramo platformu koja će biti prihvatljiva svim građanima BiH", kazao je Kojović.

Podsjećamo, već nekoliko mjeseci Bh. blok odlučuje o tome da li će uopće u naredne četiri godine biti vlast ili opozicija na državnom i na nivou entiteta Federacija BiH. Prva je stav zauzela Naša stranka (NS) koja je usvojila zaključak u kojem stoji da oni neće ulaziti u koaliciju sa SDA, HDZ-om i SNSD-om. Neizvjesna je bila odluka SDP-a i DF-a, koji do danas nisu konkretno saopćili da li su za ulazak u vlast sa nacionalnim strankama. SDA, HDZ i SNSD, zajedno sa manjim strankama, bez Bh. bloka i SBB-a mogu formirati vlast na nivou države BiH i entiteta FBiH. 

Izvor: 
BNN.ba