BiH nijemo ispraća omladinu koja želi živjeti, a ne preživljavati

U stanju beznađa u BiH cijele porodice odlaze

BiH nijemo ispraća omladinu koja želi živjeti, a ne preživljavati

17.10.2018 - 13:55
Politika

Po objavi preliminarnih, poražavajućih rezultata izbora u BiH trend masovnog iseljavanja stanovništva naglo se povećao. Redovi na peronima te ispred konzulata sve su veći, a kursevi stranih jezika ne mogu primiti dovoljan broj kandidata. Pod parolom "živjeti, a ne preživljavati", svi oni odlaze najčešće za Njemačku te Sloveniju. Odavno su odzvonili alarmi koji kažu da će BiH, ukoliko se nastavi trend odlaska radnosposobnog i mladog reproduktivnog stanovništva, BiH vrlo brzo postati zemlja staraca, ali i država koja će morati uvoziti radnu snagu iz skoro svih oblasti.

BNN pod garancijom anonimnosti prenosi samo jednu od desetina hiljada tužnih priča koje građani BiH, u potpunom beznađu, objavljuju na društvenim mrežama dok na put ka nekim boljim zemljama ispraćaju svoje najmilije...

"Malo mi je teško ali evo napisaću...

Jutros mi je brat ispratio svoje dijete da ide za boljom budućnošću u Sloveniju. Djete od 20-21 godinu. Teško odvajanje. Na carini dočeka vas slika užasa. Dok naša omladina odlazi iz Bosne mi gledamo kolone izbjeglica koje ulaze u Bosnu. Kakav je ovo užas.

Prije par dana sestra mi je ispratila svoje dijete da ide na takmičenje za Evropskog prvaka. Da, ide sa zastavom Bosne. On je ponosan jer se ogrnuo zastavom. Nikad za života ova država nije pomogla niti jedno od ove djece. Niti ovo što ide iz nje jer nema posla. Niti ovo koje cijeli život donosi zlatne medalje u istu. Do sad to dijete ima oko više od 70 medalja. Niti jednom 4 mjesto. Sve su to zlatne srebrene i bronzane medalje.

I onaj najteži slučaj. Da za djete od druge moje sestre svaki odlazak na tretmane se mora platiti lično od nje. Gdje se svakako država nigdje ne spominje o bilo kakvoj pomoći.

Niko ne traži lagodan i ugodan život od ovih kategorija. Nego samo pravo na prepoznavanje".

Izvor: 
BNN.BA