Biografija kandidata SDP-a: Bećirović od 1998. u parlamentu, profesor je historije, prije politike radio je u školi...

SDP nikada nije dobio mjesto člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka

Biografija kandidata SDP-a: Bećirović od 1998. u parlamentu, profesor je historije, prije politike radio je u školi...

28.05.2018 - 19:09
Politika

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović rođen je 1975. godine u Tuzli. Sa suprugom Mirelom ima sina Danisa i kćerku Enu-Miu. Diplomirao je 1998. na Filozofskom fakultetu u Tuzli a doktorirao 2010. u Sarajevu. Ušao je u SDP 1993. godine i obavljao je nekoliko funkcija unutar stranke - piše Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

U organima vlasti je od 1998., kada je izabran za poslanika u Parlamentu Federacije BiH. Dvije godine poslije ulazi u Skupštinu Tuzlanskog kantona i federalni Dom naroda.

Na Općim izborima 2002. godine izabran je za poslanika u Skupštini, a četiri godine kasnije ulazi u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Mandat će obnoviti i 2010. godine. Na izborima 2014. godine osvojio je treći uzastopni mandat u Državnom parlamentu.

Posljednje dvije decenije nalazi se na platnom spisku institucija Bosne i Hercegovine a njegova plata sa dodacima, je u periodu 2010-2014 iznosila preko 6.000KM.

Bećirović tokom cijele političke karijere politički djeluje u izbornoj bazi u Tuzli, odakle je SDP dobijao tradicionalno najveći broj glasova. u cijeloj BiH Aktuelno rukovodstvo SDP-a odlučilo je Bećirovića unutarstranačkim referenduomom prisiliti da prihvati kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iako, opće je poznato, Bećirović to nije želio već je i naredni mandat želio pokušati dobiti u Parlamentu BiH.

Istini za volju, neobično je da se predsjednici stranaka ne kandiduju za najznačajnije funkcije ali to je u SDP-u tradicija jer se nikada nijedan predsjednik SDP-a nije smio kandidovati za člana Predsjedništva BiH.

Bećirović pred sobom ima težak politički zadatak jer SDP nikada nije imao bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Također, Bećirović je suočen sa mogućnošću da ga se aktuelno rukovodstvo SDP-a, kandidaturom za Predsjedništvo BiH, zapravo, pokušava riješiti iz parlamentarne i unutarstranačke baze SDP-a kao potencijalne opasnosti za preuzimanje SDP-a u narednim godinama.

Ukoliko Bećirović kao potpredsjednik SDP-a u unutarstranačkim strukturama bolje kotira od predsjednika SDP-a, odnosno ukoliko je potpredsjednik jači kandidat od samog predsjednika stranke, onda je očito da je i sam predsjednik izabran putem lobističkih frakcija a ne po sistemu 1 čovjek 1 glas.

Izvor: 
BNN.BA/CIN