Bitka za Sarajevo: Novu vladu napadaju oni koji su ostali izvan nje

Parlamentarizam i demokratija u BiH su na nivou ulice

Bitka za Sarajevo: Novu vladu napadaju oni koji su ostali izvan nje

17.12.2018 - 09:45
Politika

Zapamćeno jeste, pa se ponavlja, da budući ministri u Vladi Kantona Sarajevo preživljavaju medijske napade, a da još uvijek nisu ni imenovani na svoje funkcije na kojima će, prije ili poslije, pokazati da su sposobni ili ne, za obnašanje funkcija na koje su ih stranke imenovale.

Vlada KS, politika, Kanton Sarajevo

Bosanskohercegovačko društvo, time i sarajevsko, još uvijek je u adolescentnom razvojnom dobu pa se, posljedično, svi negativni i frustrirajući obrasci ponašanja u javnom prostoru mogu pripisati akterima koji nisu dorasli vremenu i prilikama u kojima se Bosna i Hercegovina i njen glavni grad, Sarajevo, nalaze već jako dugo.

Država i grad niti su odrasli, da im se može suditi, niti su djeca, pa da im treba stalna pomoć, nalaze se u društvenom međuprostoru u kojem je sve moguće i u kojem, uglavnom, nikakva pravila na vrijede pa ih, posljedično, svako za sebe izmišlja i postavlja kao "vrijednosti".

Upravo ovim bi se mogli opisati neki od razloga javnih napada na budući sastav Vlade Kantona Sarajevo koji, iako još nije ni prišao zgradi Vlade, preživljava teške napade jer im se pronalaze mane a da, još uvijek, nisu ni u šli u svoje kancelarije.

Kako u Bosni i Hercegovini i Sarajevu ništa nije slučajno, tako ni orkestrirani napadi ne nastaju slučajno, poput cunamija, već se u napadima na buduću sarajevsku Vladu mogu prepoznati njeni organizatori - oni koji su ostali izvan sastava Vlade i, praktično, bez vlasti.

Stranci demokratske akcije teško je živjeti i, prije svega, opstati na okupu bez vlasti jer većinu njenih funkcionera i članova ne okuplja ideja na jednom mjestu već, upravo, stalno prisustvo u vlasti iz kojih se dijele privilegije koje čine ovu stranku.

Poseban strah predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, da ostane bez vlasti u Sarajevu (i posebno Federaciji BiH) čini ga nervoznim iz čega proizlaze napadi na buduću Vladu KS jer ako Izetbegović ne uvede SDA u sarajevsko-federalnu vlast, njega će na predstojećem kongresu ove stranke razvlastiti SDA-ovci koji su naučili samo na vlast.

Nova Vlada Kantona Sarajevo još uvijek nije imenovana ali su, za sada, poznata većina imena budućih ministara. Samo rijetka od njih, poznata su javnosti dok su ostali noviteti koji će, tek u vremenu koje slijedi, imati priliku da opravdaju ukazano povjerenje ili, pak, potvrde negativno pravilo koje prati gotovo sve funkcionere u našoj zemlji - do funkcije jedan, od funkcije drugi čovjek.

Do tada treba novoj Vladi KS dati šansu da pokažu da li će raditi za progres i napredak ili će, ipak, sve ostati po starom - samo sa novim imenima. Izbacivanje SDA iz vlasti svakako je važan korak ka promjenama jer upravo oni, decenijama, koče bilo kakav progres.

Međutim, to je tek prvi korak. Drugi korak je bolji život i osjetne promjene u sistemu, a ne kozmetičke promjene u vidu medijsko-skupštinskih potjernica koje ne znače ništa, nego obično gađanje blatom.

Zato je vrijeme za ozbiljnost u politici jer, ukoliko je ne bude, to će najprije vratiti SDA na vlast, odnosno Sarajevo u rikverc dok, uskoro, ne dođe do zida. Zato reformska politika mora imati svoju suštinu ili će se, kao i do sada, većina stvari završiti na medijskim blaćenjima bez ikakvog smisla.

Izvor: 
BNN.BA